Hitno potreban rebalans državnog budžeta: Nema para za isplatu socijale

Ministar finansija Raško Konjević je rebalans budžeta proslijedio Vladi još krajem juna, ali ga potpredsjednik Vujica Lazović nije proslijedio Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi. Konjević je i na sjednici u petak upozorio Vladu na ovaj problem
52 pregleda 12 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.11.2016. 07:11h

Neizvjesno je kada će početi isplata socijalnih naknada za oktobar zbog toga što u protekla četiri mjeseca nije usvojen predlog rebalansa državnog budžeta.

Za isplatu je potrebno 10,2 miliona eura, ali je na ovoj stavci sada stanje nula eura jer je novac potrošen zbog većeg broja korisnika naknada za majke sa troje i više djece od očekivanog.

Ministar finansija Raško Konjević je rebalans budžeta proslijedio Vladi još krajem juna, ali ga potpredsjednik Vujica Lazović nije proslijedio Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi. Konjević je i na sjednici u petak upozorio Vladu na ovaj problem.

Naknade bi trebalo da se isplate do 10. u mjesecu za prethodni mjesec ali je i ranije bilo kašnjenja kada su isplaćivane i do 21. u mjesecu.

Vlada je proteklih mjeseci usvajala odluke o preusmjeravanju novca sa drugih neiskorišćenih stavki, ali je taj zakonski limit pređen i to više ne bi mogla da radi bez rebalansa budžeta.

Rebalans treba da usvoji Skupština, ali je neizvjesno kada će biti formiran novi saziv. Ukoliko bi se to desilo naredne sedmice, odmah bi morao da se usvoji rebalans.

Za isplatu socijalnih naknada i zarada u javnom sektoru za oktobar postoji novac na drugim neiskorišćenim pozicijama i u depozitima, ali za isplate novembarskih naknada i zarada u državnoj kasi fizički nema novca.

Da bi se isplatile novembarske i decembarske naknade i zarade potrebno je rebalansom izmijeniti odluku o zaduživanju. Prema sadašnjem budžetu preostalo je da se država do kraja godine može zadužiti još 170 miliona eura, ali to je većinom za kapitalne investicije (autoput).

Zbog kašnjenja radova taj novac nije potreban već bi se trebalo zadužiti samo 80 miliona što bi bilo dovoljno za isplatu naknada, zarada i dugova Fonda zdravstva.

Bonus video: