Budi odgovoran: Pekara Montenegro u Budvi kažnjena sa 750, GM Budva sa 500 eura

Inspektori su zbog neizdavanja fiskalnih računa podnijeli prekršajnu prijavu protiv Zaton prevoza iz Bijelog Polja. Oni nijesu mogli obaviti kontrolu prodavnice u Rožajama i kafića DMD u Tivtu, jer je objekat u međuvremenu zatvoren, odnosno nije ga bilo moguće pronaći
78 pregleda 3 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 30.10.2016. 13:10h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 17 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne, od 500 i 750 eura.

Kazna od 750 eura izrečena je pekari Montenegro u Budvi, zbog neizdavanja fiskalnih računa i zato što jedan zaposleni nije imao dozvolu za privremeni boravak i rad stranaca.

Inspektori su sa 500 eura kaznili preduzeće GM Budva, nakon što je utvrđeno da jedan zaposleni nema ugovor o radu, a drugi dozvolu za privremeni boravak i rad stranaca.

Inspektori su zbog neizdavanja fiskalnih računa podnijeli prekršajnu prijavu protiv Zaton prevoza iz Bijelog Polja. Oni nijesu mogli obaviti kontrolu prodavnice u Rožajama i kafića DMD u Tivtu, jer je objekat u međuvremenu zatvoren, odnosno nije ga bilo moguće pronaći.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole restorana Raj u Kolašinu, salona namještaja Grand, robne kuće Kovači i Imanja Knjaz u Podgorici, kafića VW u Nikšiću i pekare Evropa u Budvi.

Od ukupno 17 primjedbi, koliko je evidentirano od ponedjeljka, pet nije dobilo odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i smeće.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: