Kreditiranje drugog bloka TE: Uključivanje Kineza bi bilo problematično

Kavarić kaže da odluka CEB-a da ne kreditira drugi blok TE nije konačna
1 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Vijesti
TE Pljevlja, Foto: Vijesti
Ažurirano: 28.10.2016. 18:16h

Češka eksportna banka (CEB) je ranije informisala predstavnike EPCG i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju novca za kreditiranje drugog bloka TE u Pljevljima. Kao glavni problem oni su naveli nemogućnost dobijanja državne garancije.

"Naša odluka ostaje nepromijenjenja. Drugi blok će se graditi”, kazao je Kavarić, novinarima tokom Konferencije o ekonomiji Montenegro 2016 koju Privredna komora organizuje u Budvi.

On je komentarišući najavu CEB-a da ima problema u pronalaženju finansijskih sredstava za drugi blok TE, rekao da to još nije do kraja potvrđena odluka, jer su, kako je objasnio, razgovori još u toku.

"Suštinska odluka po pitanju TE je donesena još ljetos, onog momenta kada su se oba akcionara, Vlada i italijanska kompanija A2A, saglasile oko projekta izgradnje TE. Sad govorimo o praktičnoj izvedbi procesa”, naveo je Kavarić.

On je podsjetio da je Škoda Praha dobila na javnom pozivu mogućnost da gradi TE uz uslov da obezbijedi finansiranje.

Najava čeških kreditora da mogu odustati od finansiranja gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima nije iznenađujuća, imajući u vidu različite kontroverze koje prate ovaj projekat od samog početka, smatraju u MANS-u.

"MANS je više puta ukazivao da se radi o ekonomski neisplativom projektu, koji bi višestruko uvećao račun za struju potrošačima... Nadamo se da će odluka čeških kreditora, koja je nesporno udarac čitavom projektu, biti uvod u zaustavljanje ove Vladine rizične avanture", rekla je "Vijestima" Ines Mrdović iz MANS-a.

Ona ukazuje da bi bilo krajnje problematično ukoliko bi Vlada odlučila da uđe u pregovore sa kineskim investitorima, za koje je poznato da ne ispunjavaju stroge uslove zaštite životne sredine na kojima insistira razvijena Evropa.

"Imajući u vidu da je kineska kompanija China Machinery Engineering jedna od kompanija koja je ranije dostavila ponudu za gradnju TE u Pljevljima, te da Kina projekte u inostranstvu finansira tako što odobri kredit uz uslov da njene kompanije izvode radove, to se postavlja pitanje da li bi Kinezi ne samo finansirali, već istovremeno i gradili novu termoelektranu, koji bi to bio model termoelektrane, koliko bi bili zadovoljeni uslovi zaštite životne sredine, te pod kojim bi finansijskim uslovima bio realizovan čitav aranžman", navela je Mrdovićeva.

Nepovjerenje zbog A2A

"Radi se o nepovjerenju u italijanski menadžment A2A koji je optužen da je u prethodnom periodu organizovao pljačku EPCG, zato su i tražili državne garancije. Škoda Praha se čudu ne može načuditi da sa manjinskim akcionarom, za čijem se menadžmentom raspisala Interpolova potjernica, produžava novi ugovor, a da ih Vlada ili tužilaštvo nijesu uslovili sa prethodnim vraćanjem opljačkanih miliona", saopštio je predsjednik Udruženja malih akcionara EPCG Vasilije Miličković, koji tvrdi da je to razlog za propali aranžman sa Češkom eksportnom bankom.

On je istakao da mali akcionari i sada "potenciraju krivičnu odgovornost Vujice Lazovića, zato što je u procesu privatizacije, nezakonito odbio ponudu grčkog konzorcijuma, koji je osim 100 miliona vrijednijom ponudom nudio i investicije od dvije milijarde za izgradnju II bloka Te Pljevlja i novog rudnika".

"Ovo je trenutak da se jasno vidi kakav je zločin prema Crnoj Gori uradio Lazović, čija je sreća što su u tužilaštvu partijski vojnici", zaključio je Miličković.

Bonus video: