Kapitalna ulaganja u EPCG prošle godine preko 27 miliona eura

“Što se tiče potrošnje ona je od strane kupaca bila 2,16 teravat sati, što je pet odsto veće od plana, a sedam odsto veće u odnosu na 2014.godinu. I distributivni gubici su znatno smanjeni I iznosili su pršlegodine 17,1 odsto”, kazao je Perović
0 komentar(a)
Skupština akcionara EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Skupština akcionara EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.10.2016. 12:32h

Kapitalna ulaganja Elektroprivrede Crne Gore tokom prošle godine iznose preko 27 miliona eura, i ona su za dva miliona veća u odnosu na godinu ranije, a najviše novca je utrošeno za daljinske mjerače, nešto preko 15,5 miliona.

To je na 14. redovnoj Skupštini akcionara saopštio Milan Perović, finansijski direktor EPCG. Tokom prošle godine poslovni prihodi su zabilježili rast za 1,5 miliona eura, dok je ukupna dobit nešto manja u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 10,709 miliona. Pošto još uvijek nijesu dobili izvještaj Komisije hartije od vrijednosti, što se tiče smanjenja kapitala, odlučeno je da se dobit za prošlu godinu preusmjeri u neraspoređenu dobit, a ukoliko izmještaj pomenute Komisije bude pozitivan postojala bi mugoćnost da se na narednoj sjednici raspodjeli dividenda.

Pošto je prošla godina bila ispod prosječne iz oblasti hidrologije to je, prema riječima Perovića, uticalo i na smanjenjenje proizvodnje električne energije za 9,2 odsto u odnosu na planiranu, odnosno 5,6 odsto manje od 2014.godine, i iznosila je 2.871 gigavat sati (GWh). Ukupna isporuka električne energije potrošačima u 2015. godini iznosila je 3.394,51 GWh što je za šest odsto više u odnosu na planirano i 3,5 odsto više u odnosu na potrošnju u 2014. godini.

“Što se tiče potrošnje ona je od strane kupaca bila 2,16 teravat sati, što je pet odsto veće od plana, a sedam odsto veće u odnosu na 2014.godinu. I distributivni gubici su znatno smanjeni I iznosili su pršlegodine 17,1 odsto”, kazao je Perović.

Podgorički Kombinat aluminijuma prošle godine je potrošio 576 megavat sati, a Željezara je potrošnju nakon remonta povećala i iznosila je 42,5 megavat sati. Perović je istakao das u rezultati naplate veoma dobri i da ona kod direktnih potrošača iznosi 102 odsto, a koddistributivnih nešto iznad 100 odsto.

Ukupan akcijski kapital EPCG iznosi 1.366.058 eura i podijeljen je 131.229 običnih akcija, dok je ukpun broj akcionara 2.367.

Na kraju 2015.godine u Elektroprivredi je bilo zaposleno 2.382 radnika.

Na Skupštini je izabran novi Odbor direktora koji se u odnosu na prethodni, koji je razriješen dužnosti, razlikuje samo za jednog člana – umjesto Borisa Buškovića izabran je Bogdan Fatić. Pored njega članovi Odbora direktora su Srđan Kovačević, Ranko Milović, Kenan Hrapović, Oreste Bramanti, Masimo Tiberga i Frančesko Bečeli.

Za revizora je izabrana kuća Ernst & Young.

Sve odluke na Skupštini, usvajajanje finansijskih iskaza, izvještaja o poslovanju, izbor revizora, razrješenje članova Odbora direktora i izbor novih, kao i odluka o raspodjeli dobiti, usvojene su jednoglasno. Skupštinom je predsjedavao Ranko Vojinović, izvršni rukovodilac Direkcije za ljudske resurse, a prisustvovalo je sedam akcionara i punomoćnika koji predstavljaju 98,79 ukupnog kapitala društva

Bonus video: