Okončana rasprava u sporu Atlas banke i Kaspie

Iz firme Kaspia tvrde da im Atlas banka nije isplatila 12,5 miliona eura po osnovu garancije koju je dala Kneževiću
1 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2016. 19:52h

U Privrednom sudu okončana je rasprava u sporu po tužbi firme Kaspia Property Holdings protiv Atlas banke čiji je vlasnik Duško Knežević. Iz firme Kaspia Property Holdings tvrde da im Atlas banka u skladu sa bankarskom garancijom nije isplatila 12,5 miliona eura.

Sudija Zoran Ašanin najavio je da će presudu objaviti 18. novembra.

Advokat firme Kaspia Property Zoran Milić pozvao je sud da prihvati tužbeni zahtjev i obaveže Atlas banku da isplati 12,5 miliona eura tužiocu, sa pripadajućim kamatama, dok je advokat banke Igor Martinović ostao pri stavu da tužbeni zahtjev treba odbiti.

Martinović navodi da se ne radi ni o kakvoj bankarskoj garanciji, u skladu sa crnogorskim propisima, već samo o nacrtu tog dokumenta.

Sudija Ašanin je, nakon izvođenja dokaza, jučerašnju raspravu odmah usmjerio ka njenom kraju, odbivši sve prethodne zahtjeve stranaka za saslušanje većeg broja svjedoka, kao i zahtjev za finansijskim vještačenjem. Odbijen je i zahtjev za saslušanjem kiparskog državljanina Duška Kneževića, predsjednika Atlas grupacije, čije svjedočenje su prethodno od suda tražili i tužilac i tuženi.

Knežević, kao fizičko lice, navodno nije vratio 12,5 miliona eura firmi Kaspia Property Holdings, a bankarska garancija (br AB2005/15) izdata je u njegovu korist.

Advokat Milić je na prethodnom ročištu izjavio “da postoji priznanica da je Dušku Kneževiću 14. januara 2014. isplaćeno iz jedne poslovne banke 12,5 miliona eura”, kao i deklaracija koju je Knežević “potpisao prilikom izlaska iz

Azerbejdžana sa tim novcem”. Milić je zadržao pravo da taj dokaz priloži sudu naknadno nakon saslušanja Kneževića.

Advokat Martinović je istakao da je dokument na koji se poziva tužilac nacrt, a ne valjana bankarska garancija budući da ne sadrži bitne i obavezne elemente.

Prema spisima predmeta, garanciju je 20. maja 2015. potpisao tadašnji izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić. Iz Atlas banke više puta tokom suđenja su saopštili da nije izdata garancija već njen nacrt što je neobavezujući pravni akt.

Poziv Kaspia Property upućen banci za naplatu garancije upućen je 8. jula 2015, ali novac nije isplaćen. Tužilac to svoje pravo nije mogao ostvariti ni u izvršnom postupku, nakon čega je i pokrenuta ova parnica.

Bonus video: