Jesu li Lazaret zakonito prodali?

Objekat od 11.000 metara kvadratnih na obali mora Popovićeva firma “Carine” prodala je ruskoj “Imperio holdings limited”
124 pregleda 5 komentar(a)
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.10.2016. 18:14h

Iz nevladine organizacije “Južni Jadran” pozvali su specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da nakon godinu odgovori da li je Čedomir Popović u skladu sa zakonom prodao Rusima objekat Lazaret u Meljinama.

Ističu da su prije više od godinu podnijeli prestavke i prijave Katniću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću o navodno nezakonitoj prodaji državne imovine.

Objekat od 11.000 metara kvadratnih na obali mora Popovićeva firma “Carine” prodala je ruskoj “Imperio holdings limited”.

“Tu imovinu Popović je ruskoj firmi prodao za 12 miliona eura kao svojinu, iako je ista u momentu prodaje imala status korišćenja, jer Popović nije obezbijedio potvrdu Savjeta za privatizaciju Vlade da je prilikom kupovine akcija turističkog preduzeća 'Južni Jadran' Meljine platio tržišnu vrijednost zemljišta. To je bilo i glavno obrazloženje vijeća Upravnog suda kada je 2014. godine, na zahtjev zaštitnika državne imovine, donijelo presudu da Popović kupovinom akcija nije platio tržišnu cijenu zemljišta i da isto ima na korišćenje. Vrhovni sud Crne Gore je predmet vratio na ponovno odlučivanje Upravi za nekretnine, odnosno njenoj područnoj jedinici u Herceg Novom, koja po ko zna koji put donosi rješenje kojim se ruska firma upisuje kao korisnik zemljišta”, piše u saopštenju koje je potpisala predsjednica NVO “Južni Jadran2 Nada Popović.

Ističe da nakon “pritiska sa ruske strane”, Ministarstvo finansija 20. novembra 2015. „presuđuje da se 'Imperio' knjiži kao vlasnik, a ne korisnik zemljišta”.

Navode da potom NVO “Južni Jadran” i zaštitnik interesa države ponovo ulažu prijave Upravnom sudu, VDT-u i Specijalnom državnom tužiocu, ali da odgovora i reagovanja još nema.

“Specijalni državni tužilac je gostujući na jednoj privatnoj televiziji bio vrlo jasan o tome (da li je riječ o kršenju zakona), izjavivši da je predmet 'u izviđaju'. NVO Južni Jadran pita specijalnog državnog tužioca da nam odgovori na, po našem mišljenju, vrlo prosto pitanje: je li ovaj posao... urađen u skladu sa važećim zakonima ili nije. Ako nije, da obavijesti javnost ko je krivac i ko je pretrpio štetu. Nadamo se da nećemo čekati još godinu dana”.

Bonus video: