POLITIČKA NESTABILNOST U CG NEGATIVNO UTIČE NA INVESTITORE

Troškovi rastu, zaduživanje skuplje

Rejting agencija Moody's prognozira da će slaba većina sastavljena od više stranaka suprotnih interesa vjerovatno ometati napore fiskalne konsolidacije
6 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2016. 13:36h

Politička nestabilnost u Crnoj Gori uticaće negativno na povjerenje investitora, povećati izazove spoljnjeg finansiranja i troškove zaduživanja, ocijenila je rejting agencija Moody's koja je u maju ove godine snizila kreditni rejting Crne Gore sa Ba3 na B1 sa negativnim izgledima.

U analizi “Neubjedljivi rezultati izbora u Crnoj Gori povećavaju politički rizik” agencija navodi da preliminarni rezultati parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra ukazuju na fragmentirani parlament, čime je otvoren put za dalje kreditno-negativne političke nestabilnosti.

Moody's dodaje da nakon što se dugogodišnja vladajuća koalicija (DPS-SDP) raspala početkom 2016. godine, visokopolarizovane izborne kampanje, koje su karakterisali česti protesti, otežale su stvaranje koalicije, usporavajući sprovođenje reformi.

To, kako se navodi u analizi, dovodi do pada povjerenja investitora, što je, uz reforme, ključni faktor za stabilizaciju javnih finansija, jer ublažava spoljni pritisak i podržava rast. Agencija podsjeća da je prema podacima Centra za monitoring (CEMI), vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) dugogodišnjeg premijera Mila Đukanovića osvojila 36 od 81. mjesta u parlamentu. I prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije DPS je osvojio 36 mandata.

Analitičari Moody'sa navode da uprkos poboljšanju od pet mandata više u odnosu na izborni rezultat iz 2012, raskol početkom 2016. sa dugogodišnjim koalicionim partnerom, SDP-om, znači da će DPS morati da pravi koaliciju sa više partnera. S obzirom na zapaljive retorike uoči izbora između DPS-a i glavnih opozicionih stranaka, najvjerovatnija koalicija će uključivati SD i tri stranke nacionalnih manjina za ukupno 42 mjesta.

Fiskalna ekspanzija, kako objašnjavaju, uključuje povećanje penzija, naknade za majke, povećanja plata u javnom sektoru, što je rezultiralo povećanjem tekuće potrošnje od 9,6 odsto u prvih osam mjeseci 2016. godine u odnosu na godinu ranije

“Slaba većina sastavljena od više stranaka suprotnih interesa vjerovatno će ometati napore fiskalne konsolidacije. Javne finansije Crne Gore su nategnute zbog velikih investicionih projekata, uključujući autoput Bar-Boljare, koji ima trošak od 23,4 odsto BDP-a za 2014. godinu, kao i zbog fiskalne ekspanzije u periodu do izbora”, konstatuje Moody's.

Fiskalna ekspanzija, kako objašnjavaju, uključuje povećanje penzija, naknade za majke, povećanja plata u javnom sektoru, što je rezultiralo povećanjem tekuće potrošnje od 9,6 odsto u prvih osam mjeseci 2016. godine u odnosu na godinu ranije.

“S obzirom na erodirane fiskalne rezerve zemlje, sa našim projekcijama da će dug porasti na oko 80 odsto BDP-a u 2018. godini, kao i politički osjetljivu prirodu nedavne ekspanzije, rast tekućih troškova će biti teško preokrenuti sa tankom većinom u parlamentu i ograničiće se sposobnost Vlade da stavi svoje finansije na održiv put”, smatraju analitičari Moody'sa.

Agencija Moody’s snizila je u maju dugoročni kreditni rejting Crne Gore zbog povećanja fiskalnih rizika povezanih sa projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare.

Moody's dugoročne kreditne rejtinge država određuje prema stepenu kreditnog kvaliteta ocjenama od Aaa do Caa1 i niže. Najveći stepen kreditnog kvaliteta, prema podacima sa sajta CBCG, imaju države sa oznakama Aaa do Aa3.

U drugoj grupi, sa nešto slabijim kreditnim kvalitetom su države sa oznakama A1 do A3. U trećoj grupi su zemlje sa ocjenama Baa1 do Baa3, a u četvrtoj sa Ba1 do Ba3. Crna Gora pripada petoj grupi zemalja sa slabim stepenom kreditnog kvaliteta i oznakama B1 do B3. Najniži stepen kreditnog kvaliteta imaju države iz šeste grupe kojima se dodjeljuju ocjene Caa1 i niže.

Ukupni troškovi prioritetne dionice autoputa procijenjeni se na više od 23 odsto BDP-a iz 2014. godine, što će gurnuti državni dug do blizu 80 odsto BDP-a do 2018. godine, što je skoro tri puta više od 28 odsto iz 2008.

Iz Moody'sa napominju da na rast duga u ovom periodu utiču i garancije bivšim državnim preduzećima. Osim toga, smatraju analitičari Moody'sa s obzirom na izazovan teren na kojem se gradi autoput, postoji značajan rizik od prekoračenja troškova.

Moody'sova analiza pokazuje da prekoračenje troškova od oko 20 odsto može povećati dug na skoro 83 odsto BDP-a. Agencija ukazuje i na potencijalne valutne rizike u vezi sa projektom, s obzirom na to da je kredit za finansiranje odobren u američkim dolarima.

Kriza povjerenja usporava tokove kapitala

Moody's navodi da je Crna Gora u potpunosti euroizovana ekonomija sa velikim strukturnim deficitom tekućeg računa, a oslanja se na značajne strane direktne investicija za finansiranje svojih izdataka.

“S obzirom na erodirane fiskalne rezerve, visoke zahtjeve za zaduživanjem (blizu 15% BDP-a u 2017. godini) i povećanje deficita tekućeg računa (18% BDP-a u četiri kvartala do juna 2016. godine, u odnosu na 16% godinu ranije), rizik od krize povjerenja usporava tokova kapitala. Takav scenario bi imao vrlo negativne posljedice za ekonomiju i već krhki bankarski sektor”, upozorava Moody's. Agencija podsjeća da su prinosi na petogodišnje euroobveznice iz marta 2016. porasli na 5,75% od 3.875% iz martu 2015. godine.“

A politička pat-pozicija bi takođe negativno uticala na rast tako što bi povećala rizik implementacije (projekata). Kašnjenja u izgradnji značajnog projekta autoputa Bar-Boljare već je rezultiralo nižim od očekivanog rasta u 2015. i prvoj polovini 2016. godine i dalje odlaganje će smanjiti ekonomski potencijal i uticati na budžetske prihode”, ocjenjuje Moody's.