Vlada odlaže rudnik za još šest godina

Firma North Mining je registrovana u Podgorici. Njen sadašnji vlasnik je firma Balkan Mining PTY LTD Zapadna Australija, a ranije je bila of-šor firma Balamara Resorces Limited
281 pregleda 1 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Privatna arhiva
Mojkovac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.10.2016. 19:26h

Vlada je juče usvojila predlog četvrtog aneksa na ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju ruda metala na prostoru bivšeg rudnika Brskovo kod Mojkovca, kojom se ponovo produžuju rokovi firmi North Mining da završi istraživanje i počne eksploataciju metala.

Prvi ugovor je potpisan 2010. godine, ali su zbog toga što ova kampanije nije ispunjavala obaveze već tri puta produžavani rokovi za završetak istraživanja, ali i za uplatu pola miliona eura garancija.

Prema novom aneksu firma će u naredne dvije i četiri godine završiti istraživanja i podnijeti izvještaj Ministarstvu ekonomije, a eksploataciju rude treba da počne najkasnije za šest godina. Do sada uplaćena garancija od 200 hiljada eura nije aktivirana. Pretpostavlja se da na više mogućih lokacija u predjelu Brskova postoje ležišta olova, cinka, bakra i željezovih bisulfida.

Firma North Mining je registrovana u Podgorici. Njen sadašnji vlasnik je firma Balkan Mining PTY LTD Zapadna Australija, a ranije je bila of-šor firma Balamara Resorces Limited.

Prema izvještaju firma je do sada uplatila naknadu od 40.000 eura, i izvršio geološka istraživanja na lokacijama Brskovo, Višnjica i Žuta prla.

Nije ispunio obaveze koje se odnose na istraživanje lokaliteta Igrišta, klasifikaciju rezervi na ležištima Brskovo, Višnjica i Žuta prla, kompletirao dokumentaciju i elaborate i nije dostavio garanciju od pola miliona eura.

U izvještaju je navedeno da je Ministarstvo ekonomije zbog neispunjavanja obaveza u januaru ove godine pokrenulo proceduru naplate garancije od tada obezbijeđenih 200.000 eura, ali da ona nije naplaćena zbog vođenja novih pregovora sa koncesionarom u vezi potpisivanja četvrtog aneksa ugovora o odlaganju rokova i obaveza.

U Brskovu je još u srednjem vijeku postojao rudnik srebra.

Bonus video: