Vještak utvrđuje cijenu za isplatu akcionara

Akcionari Eurofonda, koji su napustili fond, traže već godinu isplatu 5,8 miliona eura za svoje akcije, što ih sljeduje po zakonu
78 pregleda 2 komentar(a)
Eurofond, Foto: Filip Roganović
Eurofond, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.10.2016. 18:12h

Sudija Privrednog suda Crne Gore Faruk Mušović uvažio je juče zahtjev tuženog ZIF Eurofonda i društva za upravljanje tim fondom (DZU) Euroinvesta i odredio vještaka finansijske struke Hamida Šabovića da utvrdi prosječnu tromjesečnu neto vrijednost akcije ZIF Eurofonda. Prema toj vrijednosti trebalo je da budu isplaćeni nesaglasni akcionari početkom ove godine, a koji su zbog nepoštovanja te zakonske obaveze podnijeli sudu tužbeni zahtjev.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 14 odsto fonda, tražili su još u decembru 2014, da im za izlazak iz vlasništva bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura. Prema dostupnim podacima samo sa jednim i to pojedinačno najvećim malim akcionarom DZU Euroinvest je postigao vansudsko poravnanje.

Veći broj nesaglasnih akcionara kojima nije isplaćen vlasnički ulog tužili su Privrednom sudu ZIF Eurofond i DZU Euroinvest. Naredno ročište, do kada bi trebalo da se obavi vještačenje, sudija Mušović je zakazao za 29. novembar. U skladu sa važećim odredbama Zakona o investicionim fondovima otkupna cijena akcija ZIF Eurofonda iznosi oko 0,14 eura, a tu cijenu Eurofond sad ne prihvata, uprkos činjenici da je tu cijenu utvrdio DZU Euroinvest, koje njim upravlja, ranije na osnovu mjesečnih izvještaja koje je su zvanično dostavljali Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV)

Apelacioni sud nedavno je utvrdio da inicijativa Eurofonda podnijeta Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o investicionim fondovima ne predstavlja prethodno pitanje za donošenje odluke o isplati nesaglasnih akcionara. Nesaglasni akcionari ZIF Eurofonda nijesu krili zadovoljstvo zbog činjenice da je Apelacioni sud, kako tvrde, spriječio pokušaj Eurofonda i njegovih punomoćnika da na neodređeno vrijeme prekinu postupak i izbjegnu donošenje odluke o isplati nespornih potraživanja nesaglasnih akcionara.

Društvo Euroinvest ponudilo je, u međuvremenu, za 160 nesaglasnih akcionara, umjesto novca, podjelu akcija iz svog portfelja srazmjerno vlasničkom učešću u tom fondu. Ovakav plan izmirenja obaveza nije prihvatio nijedan nesaglasni akcionar. Eurofond ima više od 15.000 akcionara, a fondom već 15 godina gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Skupština akcionara ZIF Eurofonda na kojoj su nesaglasni akcionari glasali protiv predloženog plana daljeg razvoja ovog fonda, nakon čega su podnijeli zahtjev za isplatu vlasničkog uloga, održana je 16. decembra 2014. godine.

Bonus video: