U Nikšiću prvi Forum Sajber bezbjednosti u Crnoj Gori

Forumu je prisustvovalo više od 70 učesnika iz privrede, finansijskog sektora, državnih i javnih insititucija
219 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2016. 12:13h

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću organizovan je prvi Forum o sajber bezbjednosti u Crnoj Gori sa ciljem da se kod građana podigne svijest i prenesu znanja iz te oblasti koja je, zahvaljujući nagloj ekspanziji broja korisnika Interneta, u žiži interesovanja savremenog društva.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da je Crna Gora, kao malo društvo, manje izložena sajber kriminalu, ali da i kod nas ima zloupotreba u ovoj oblasti, iako je riječ o pojedinačnim incidentima.

“Najveći broj ovih slučajeva odnosi se na zloupotrebu identiteta na društvenim mrežama, hakovanje profila i rijetko na bankarske i finansijske zloupotrebe. U izbornom danu registrovani su pokušaji hakovanja sistema firmi, političkih partija i nevladinih organizacija. Na sreću svih adekvatno je reagovano i problemi su ubrzo riješeni”, kazao je Grbović.

Istakao je da su korišnjenje računara i interneta postali neminovnost, da današnje generacije sa lakoćom koriste nove tehnologije i inovativnosti koje u velikom mjeri olakšavaju život i komunikaciju, ali da povećanje procenta sajber kriminala u svijetu treba da nas zabrine, pogotovo ako znamo da i sami nerijetko doprinosimo tome jer nepreduzimamo sve neophodne mjere sigurnosti i bezbijednosti.

“Izuzetno je važna edukacija u oblasti sajber bezbijednosti i iz tog razloga u potpunosti podržavamo osnivanje centra za edukaciju u oblasti sajber bezbijednosti u Crnoj Gori, čije će sjedište biti ovdje u Tehnopolicsu. Uspostavljanjem ovog centra zaokružuje se priča o Inovaciono tehnološkom centru čija misija je između ostalog shvatanje da je tehnologija tu da nam pomogne da razvijamo vizije i kreativnosti, a inovacije da praktično primijenimo”, poručio je Grbović.

I Margaret En Uehara, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, podržava osnivanje crnogorskog centra za sajber obrazovanje.

“Ushićena sam što ste uspjeli da okupite sve zainteresovane strane da razgovaraju o najnovijim trendovima u ovom sektoru i tehnološkim rješenjima za bolju sajber bezbijednost danas jer je zajednički prioritet svih nas zaštita informacija i obezbijeđivanje uslova da naše mrežie i sistemi budu sigurni i stabilni”, kazala je Uehara i dodala da je mjecec oktobar u SAD-u posvećen podizanju svijesti o sajber bezbijednosti.

Prema njenim riječima pravi je izazov održati otpornost sistema poslovanja, ali i smanjiti rizik po njegovu bezbjednost.

“Procjenju se da se preko interneta ostvari na hiljadu milijardi dolara godišnje onlajn transakcija. To je odličan kanal kojim se odvija globalna trgovina. Ali danas, ovo važno dragocjeno sredstvo sve više je meta napada. Sofisticirani sajber napadi su u porastu, a skorašnji su za metu imali federalne agencije, medijske kuće, sajtove društvenih mreža, vodeće korporacije, kao i vodeće finansijske institucije”, kazala je Uehara.

Prema riječima generalnog direktora Ministarstva nauke dr Darka Petrušića više od pola stanara Tehnopolisa se bavi informaciono–komunikacionim tehnologijama, a jedna od tri laboratorije je posvećena pomenutim tehnologijama.

“Nadamo se da će ovaj forum doprinijeti da se još više razvije svijest o sajber bezbijednosti jer je ona posatala sastavni dio svakog sistema odbrane jedne države”, kazao je Petrušić.

Doc.dr Ivana Ognjanović, koja je bila moderator foruma, kazala je da su izbor tema i predavača brižljivo birani sa ciljem da slušaocima pruže sveobuvatan pogled na sistem zaštite crnogorskog sajber prostora.

Kenan Duraković, iz Ministarstva za infomracino društvo i telekomunikacije, imao je izlaganje na temu “Sajber bezbjednost i zajednička odgovornost”, Dejan Tomović, iz Agencije za nacionalnu bezbjednosti, govorio je o “Sajber terorizamu i nacionalnoj bezbjednosti”, dok je tema Jakše Backovića, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, bila “Zaštita građana u sajber prostoru”. Igor Vujačić, iz Ministarstva odbrane, govorio je o “Savremenim konceptima sajber odbrane”, a predstavnica Privredne komore Nada Rakočević o “Zaštiti kompanija od sajber napada”. Tema Marine Matijević, iz Ministarstva prosvjete, bila je “Integracija sajber bezbjednosti u obrazovni sistem”, a prof.dr Rama Šendelja, sa Univerziteta Donja Gorica, “Sajber bezbjednost u visokom obrazovanju u Crnoj Gori”.

Forumu, koji je organizovan u okviru Tempus projekta ”ECESM - Enhancement of Cyber Educational System of Montenegro”, prisustvovalo je preko 70 učesnika iz privrede, finansijskog sektora, državnih i javnih insititucija.

Galerija

Bonus video: