Sindikat zatečen, pitaju ih šta ih čeka

Pejović i poljski investitori najavili učešće na tenderu. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o poljskoj OT Logistics Group
135 pregleda 8 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.10.2016. 06:18h

Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte objavio je juče tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar u vlasništvu Vlade, uz obavezu kupca da predloži i realizuje investicioni program. Ponude se dostavljaju do 1. decembra.

Manjinski akcionari su zadovoljni, a sindikalci zatečeni i zabrinuti i zbog tendera od juče su u stalnom zasjedanju.

Izvršni direktor Luke Slobo Pajović je na službenom putu van zemlje, zbog čega “Vijesti” juče od njega nijesu mogle dobiti komentar.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović i investitori iz Poljske najavili su učešće u privatizaciji Luke Bar. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radi se o poljskoj OT Logistics Group koja, prema podacima sa sajta firme, pruža usluge transporta, špedicije i logističke usluge u Poljskoj, centralnoj i zapadnoj Evropi.

Kao potencijalni kupci akcija Luke pominju se i investitori iz Kine, a ranije su interesovanje pokazivale i firme iz Srbije.

Član Odbora direktora Luke Aleksandar Jovović kazao je “Vijestima” da je u interesu manjinskih akcionara da kroz tender za djelimičnu privatizaciju preduzeće dobije pouzdanog i dobrog strateškog partnera koji će u narednim godinama postizati još bolje poslovne rezultate.

“Bitan preduslov za to, svakako je ulaganje u infrastrukturu, naročito željeznički koridor Beograd-Bar”, dodao je Jovović.

Sindikalci Luke Bar iznenađeni su i zabrinuti zbog, kako ističu, neočekivanog tendera za prodaju dijela akcija. Predsjednik sindikalne organizacije Savo Nikotić kazao je „Vijestima“ da su zatečeni ne samo sindikalci, već i svi ostali zaposleni „koji su u srijedu u velikom broju došli u sindikat da čuju o čemu se radi“.

“Nijesmo imali prave odgovore, zabrinuti smo zbog preskakanja nekih procesa, nismo imali informacija do sad iz uprave, a ne znamo ni koliko su ih oni imali. U svakom slučaju, radnici su neinformisani, što je zabrinjavajuće, jer ovaj kolektiv pozitivno posluje i može opstati samostalno i u ovakvim tržišnim uslovima, u organizaciji domaćeg kadra, što smatramo da je izvodljivo, a ovako je sada prioritet za prodaju“, rekao je Nikotić.

Za četvrtak u podne zakazana je vanredna sjednica Izvršnog odbora lučkog sindikata u proširenom sastavu, sa članovima sindikalne Skupštine. IO sindikata će na zahtjev radnika biti u stalnom zasjedanju i pratiti situaciju.

“Na ovom skupu imaćemo gledišta svih zaposlenih, onda ćemo utvrditi konačne stavove i obratiti se Savjetu za privatizaciju i resornom ministarstvu za odgovor na pitanje šta očekuje zaposlene. U srijedu smo se sastali i sa predsjednikom granskog sindikata Sašom Miloševićem kojem smo skrenuli pažnju da se u našoj pomorskoj grani, imajući u vidu i zbivanja u Barskoj plovidbi, dešavaju čudne stvari, zbog čega je nezdovoljstvo radnika u porastu”, kazao je Nikotić.

Tender za prodaju manjinskog paketa Luke traje do 1. decembra do 12 sati, a zahtjev za otkup tenderske dokumentacije treba da stigne do 21. novembra.

“Kupcu će biti ponuđeno pravo upravljanja u periodu do godinu i mogućnost sticanja dodatnog paketa akcija kroz dokapitalizaciju ili prodaju dionica po cijeni ostvarenoj na tenderu, ukoliko kupac ispuni indikatore naznačene u ugovornoj dokumentaciji”, navodi se u javnom pozivu.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54,05 odsto akcija. Fondovi HLT i Trend imaju 2,51 i oko dva odsto, AD MIG 1,18 odsto, a Atlas Mont 1,06 odsto.

Na prodaju 51% Montekarga, ponude do 8. decembra

Savjet za privatizaciju objavio je i tender za prodaju 51 odsto kapitala (izraženog kroz 1.703.458 akcija) Montekarga, kroz upis novih akcija putem dokapitalizacije i za kupovinu preostalih akcija u vlasništvu države.

Tender traje do 8. decembra u podne, a potencijalnim investitorima će biti omogućen obilazak kompanije i pristup sobi sa podacima u periodu od 24. oktobra do 25. novembra ove godine.

Uz ponudu, ponuđač je dužan da uplati depozit ili dostavi garanciju za ponudu u korist Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, u iznosu od 200.000 eura i to u formi bezuslovne bankarske garancije, naplative na prvi poziv.

Garanciju treba da izda banka sa kreditnim rejtingom najmanje BBB prema Standard and Poor's agenciji ili banke koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva učesnika.

Bonus video: