Mali akcionari ne daju Vučuroviću da ponovo uzme PKB

Oni poručuju da će iskoristiti sve institucionalne mogućnosti, uključujući i javne proteste, u cilju zaštite prava svih radnika i akcionara i sprečavanja nove pohare PKB-a
146 pregleda 0 komentar(a)
PKB, Foto: Slavica Kosić
PKB, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.10.2016. 17:04h

Bivši većinski vlasnik PKB-a Herceg Novi Panto Vučurović priprema se da ponovo nezakonito preuzme kompaniju, tvrde predstavnici dva udruženja manjiskih akcionara koji imaju 20 odsto akcijskog kapitala.

Oni poručuju da će iskoristiti sve institucionalne mogućnosti, uključujući i javne proteste, u cilju zaštite prava svih radnika i akcionara i sprečavanja nove pohare PKB-a.

Privredni sud je 30. aprila 2014. godine na zahtjev mađarske OTP banke u PKB-u pokrenuo stečaj zbog dugova po kreditima od preko četiri miliona eura. Nakon što su povjerioci prihvatili plan reorganizacije PKB je izašao iz stečaja u septembru 2015. godine.

Predstavnici manjinskih akcionara objašnjavaju da na osnovu “nezvaničnih, ali pouzdanih informacija iz CKB-a”, imaju saznanje, da će Vučurević preko formalno trećeg lica koji je njegov rođak, ponovo preuzeti PKB.

“Stoga smo prinuđeni da ustanemo protiv ovog čina, s obzirom na to da je cijeloj crnogorskoj javnosti poznato koji je rezime Vučurevićevog rasturanja imovine PKB-a na štetu i radnika i svih akcionara”, navodi se u saopštenju.

Radnici su i ranije upozoravali na veliki broj nezakonito izdatih hipoteka na imovinu firme PKB, koje su bile garancija za kredite koje je većinski vlasnik Pantomarket preuzimao za svoju firmu i koje nije vraćao. Manjinski akcionari su više puta ukazivali na nezakonite radnje Panto marketa, ali nijesu uspjeli da spriječe većinskog vlasnika da raspolaže njihovom imovinom.

Na 61 objektu PKB-a, čija je površina blizu 25 hiljada kvadrata i zemljištu površine od oko 630 hiljada kvadrata upisane su hipoteke od 73 miliona eura. Hipoteke su bile uknjižene kao jemstvo za kredite nepoznatog korisnika.

Manjinski akcionari tvrde da imaju informaciju da se priprema i otkup duga od CKB-a koji iznosi 22 miliona eura, za 10 puta manji iznos.

“Izgleda da je bivši većinski vlasnik čekao rezultate ovih izbora, pa pošto je na tim krilima uspio da uništi 17 privrednih društava, to ohrabren ponovnim rezultatima, kreće u novu poharu”, tvrdi se u saopštenju.

Navode da su od početka realizacije programa reorganizacije PKB-a izgubljena dva objekta koja su postala vlasništvo Prve banke za dugove Pantomarketa, a u jednom od njih Vučurović, kroz firmu svoga sina, obavlja djelatnost suprotno Zakonu o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

Bonus video: