ZIGMA na prodaju za 1,8 miliona eura

U firmi je radilo 30 radnika koji su sada ostali bez posla. Oni od firme potražuju 114.000 eura
98 pregleda 0 komentar(a)
Zigma, Foto: Svetlana Mandić
Zigma, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.10.2016. 16:42h

Stečajni upravnik Dragan Smolović objavio je oglas o prodaji imovine nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA) u stečaju iz Nikšića po početnoj cijeni od 1,8 miliona eura, za koliko je i procijenjena imovina. Rok za dostavljanje ponuda je 18. novembar.

Ponude se podnose pojedinačno za nekretnine, vozila, mašine sa opremom i opremu, a pravo učešća na javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju zakonske uslove za sticanje nepokretne i pokretne imovine u Crnoj Gori i koja tri dana prije dana objavljenog za nadmetanje polože depozit od 10 odsto. Otvaranje ponuda biće obavljeno 22. novembra u 10 časova.

Učesnika nadmetanja za koga upravnik utvrdi da je ponudio najvišu cijenu, a koja nije niža od početne, može proglasiti za kupca pod uslovom da ispunjava ostale uslove iz oglasa.

Upravnik će u roku od tri dana od dana otvaranja ponuda donijeti Odluku povodom nadmetanja.

Kupac je dužan da u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti Odluke o prihvatanju njegove ponude zaključi sa prodavcem kupoprodajni Ugovor i uplati cjelokupnu kupoprodajnu cijenu. Ukoliko kupac to ne uradi, upravnik će poništiti odluku o prodaji imovine kupcu koji gubi pravo na povraćaj depozita. Upravnik ima pravo da zaključi Ugovor sa sljedećim ponuđačem čija je ponuda po visini odmah iza najveće ponuđene cijene.

Zainteresovani mogu razgledati nepokretnosti, vozila, mašine i opremu od 7. novembra radnim danima od 10 do 13 časova. Vozila i mašine su u krugu preduzeća Bast u Nikšiću, Podgorički put bb.

Privredni sud je 8. septembra donio rješenje o bankrotu, nakon što je odbor povjerilaca u julu većinskom odlukom odbacio plan reorganizacije koji je predao Božidar Vučinić, jedan od trojice većih akcionara i bivši izvršni direktor tog preduzeća.

Oko 50 povjerilaca prijavilo je potraživanja u iznosu od 2,28 miliona eura, a ZIGMA najviše duguje bankama - 1,9 miliona (Komercijalna banka potražuje blizu 886,5 hiljada, Prva banka nešto preko 716 hiljada, a Hipotekarna 300 hiljada eura). Priznata potraživanja za radnike iznose 114,8 hiljada eura.

Većinski vlasnik firme osnovane prije 57 godina, do sredine prošle godine bio je Staniša Bakrač koji je, nakon petnaestak godina gazdovanja, prodao svoj udio. Nakon toga firmu je preuzela nikšićka kompanija Flemer stone, a Vučinić je jedan od vlasnika. Stečaj u firmi, koja je zapošljavala tridesetak radnika, uveden je u novembru prošle godine na zahtjev Flemer stona.

Osnovna djelatnost Zavoda bila je projektovanje geoloških istraživanja iz oblasti hidrogeologije i geotehnike, kao i istraživanja ležišta mineralnih sirovina i laboratorijska ispitivanja tla.

Bonus video: