Brodogradilište Zlokoviću da isplati 40.000 eura

“Vijesti” nezvanično saznaju da će se stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta žaliti Apelacionom sudu na ovu prvostepenu odluku Privrednog suda
150 pregleda 0 komentar(a)
Stanko Zloković, Foto: Luka Zeković
Stanko Zloković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2016. 16:13h

Privredni sud usvojio je veći dio tužbenog zahtjeva bivšeg direktora Jadranskog brodogradilišta u stečaju Stanka Zlokovića, kojem je, kao osnovano, utvrđeno potraživanje za neisplaćenu otpremninu od 43.051,68 eura.

Presudu je donijela sudija Privrednog suda Milica Popović.

Sud je priznao samo zakonske kamate na iznos potraživanja, ali ne i kamate što na vrijeme nije isplaćena glavnica duga.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će se stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta žaliti Apelacionom sudu na ovu prvostepenu odluku Privrednog suda.

Privredni sud se oglasio nenadležnim za postupanje po tužbi u dijelu gdje Zloković traži da se utvrdi kao osnovano i potraživanje na ime poreza i doprinosa od 18.500 eura za period od 1. januara 2010. do 7. maja 2013. godine.

Zloković je tužio bivšu firmu jer mu, kako je naveo, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, po prestanku radnog odnosa, od 7. maja 2013. do danas, nije isplatila otpremninu od 43 hiljade eura. Tužbom traži da mu se uplati i dio neuplaćenih poreza i doprinosa na zarade.

Vještak ekonomsko-finansijake struke Hamid Šabović utvrdio je prethodno da po osnovu neisplaćene otpremnine Zloković potražuje 43.061,68 eura, a po osnovu neuplaćenih dažbina na zarade 18.500 eura.

“Sud je našao da je osnovano potraživanje tužioca na ime otpremnine u iznosu 43.051,68 eura sa pripadajućom kamatom od dana podnošenja za isplatu (24. 1. 2014) do dana otvaranja stečaja nad tuženim 30. 6. 2015. godine. Ovo sa razloga što prema odredbi čl. 87 (stav 1) Zakona o stečaju za neobezbijeđena potraživanja u stečajnom postupku obračuvanje ugovorenih i zateznih kamata prestaje danom otvaranja stečajnog postupka, to je neosnovano potraživanje tužioca u tom dijelu”, navodi se između ostalog u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Zlokovićeva funkcija predsjednika borda direktora je deprofesionalizovana odlukom Vlade u prvom kvartalu 2013, nakon čega mu je početkom maja te godine prestao radni odnos jer, kako tvrdi u tužbi, nije raspoređen na drugo radno mjesto u Brodogradilištu.

Brodogradilište je 2012. godinu, dok je Zloković bio predsjednik borda, završilo sa gubitkom od oko 2,7 miliona eura, pa je akumulirani gubitak dostigao 7,5 miliona. Dugoročne obaveze i rezervisanja na kraju 2012. iznosile su oko 3,2 miliona, a kratkoročne 13,8 miliona. Revizor je skrenuo pažnju na kratkoročne obaveze i rezervisanja, da su veća od obrtnih sredstava koja iznose 4,8 miliona, što ukazuje na neizvjesnosti u vezi sa nastavkom poslovanja.

Bonus video: