Saslušavaju i Malerbu o EPCG

Putem međunarodne pravne pomoći u toku je pozivanje nekadašnjeg finansijskog direktora EPCG Masima Sale
133 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.10.2016. 06:40h

Bivši izvršni direktor Elektroprivrede, Italijan Enriko Malerba, osumnjičen za zloupotrebu položaja u vezi sa konsultantskim ugovorima, saslušava se putem međunarodne pravne pomoći, saopštili su “Vijestima” iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Iz SDT-a su kazali i da je putem međunarodne pravne pomoći u toku pozivanje nekadašnjeg finansijskog direktora EPCG Masima Sale.

“Do sada su saslušani okrivljeni B.F, T.S., Ć.V., J.V., a saslušanje okrivljenog E.M. i pozivanje okrivljenog M.S. je u toku putem međunarodne pravne pomoći. Saslušani su svi svjedoci i u toku je dopunsko vještačenje”, kazali su iz SDT-a na čijeme je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Podsjećaju da se predmet formiran u vezi sa konsultantskim ugovorima Elektroprivrede nalazi u fazi istrage i nosi oznaku tajnosti.

Zbog konsultantskih ugovora 15. aprila je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama kojima je EPCG oštećena za više miliona eura. On je bio u pritvoru 30 dana.

Italijana Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je sklapao štetne konsultantske ugovore, kojima su, na račun provizija italijanske kompanije A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano od EPCG naplatile više miliona eura.

Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima u periodu od 2010. do 2012. dala bez raspisivanja tendera, na osnovu sporazuma koji je potpisao Malerba.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči tri crnogorska državljanina iz EPCG - koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Udruženje manjinskih akcionara EPCG je 2013. godine podnijelo krivičnu prijavu protiv te kompanije, optužujući ih da su Italijanima nezakonito omogućili da naplaćuju konsultantske usluge.

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore takođe je, 15. januara 2014, podnijela krivičnu prijavu protiv A2A i EPCG zbog naplaćivanja pravnih i konsultantskih usluga crnogorskom elektroenergetskom preduzeću.

Skupštinski Odbor za antikorupciju u oktobru 2014. godine nakon saslušanja ključnih aktera dostavio je Vrhovnom državnom tužilaštvu kompletan materijal o konsultantskim ugovorima EPCG.

Krajem maja 2014. godine interna revizija u EPCG utvrdila je niz propusta menadžmenta kojim je tada rukovodio Malerba. Revizori su tada, na zahtjev Odbora direktora EPCG, provjeravali sumnjive nabavke konsultantskih i pravnih usluga.

A2A ima 43,7 odsto akcija EPCG, dok državi pripada 57 odsto.

Kovačević i Bjanko ponovo saslušani

Prema informacijama “Vijesti” u periodu od 15. do 19. septembra ponovo su saslušani predsjednik borda direktora EPCG Srđan Kovačević i bivši finansijski direktor Flavio Bjanko koji je zbog konsultantskih ugovora bio u pritvoru 30 dana. U septembru su saslušani i v.d. izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom Momir Grbović, direktor FC Snabdijevanje Vladimir Bojičić, direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Zoran Đukanović, kao i notar Darko Ćurić koji je od 2006. do 2011. bio direktor Direkcije za pravne poslove EPCG.

Bonus video: