Pejović bi da kupi Luku Bar

Poljaci su, nezvanično, prošle sedmice u hotelu Sidro razgovarali sa predsjednikom Tenderske komisije i izvršnim direktorom Luke
59 pregleda 40 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.10.2016. 18:35h

Nikšićki biznismen Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom i investitori iz Poljske zainteresovani su za učešće u predstojećoj privatizaciji Luke Bar, za koju Vlada uskoro planira da raspiše tender, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Prema nezvaničnim informacijama koje su “Vijesti” dobili od radnika barske kompanije, prošle sedmice su Poljaci u hotelu Sidro, koji je u vlasništvu Luke Bar, dva dana razgovarali sa predsjednikom Tenderske komisije Brankom Vujovićem i izvršnim direktorom Luke Bar Slobom Pajovićem.

Pajović se juče nije javljao na telefon, niti odgovarao na poruku novinara “Vijesti”.

Iz Uniproma su potvrdili da su zainteresovani za učešće na tenderu.

“Istina je da je Uniprom zainteresovan za Luku Bar”, saopšteno je “Vijestima” iz nikšićke kompanije.

“Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor na pitanje da li su Poljaci koji su zainteresovani za privatizaciju barske kompanije, Pejovićevi partneri sa kojima posluje u nikšićkim Rudnicima boksita.

Vlada je krajem avgusta 2015. koncesije na eksploataciju boksita dodijelila firmi Onico SA iz Varšave koja je i jedina dostavila ponudu na ranije objavljeni oglas.

Onico je nakon toga prenio koncesije na konzorcijum kompanija Uniprom metali, kupca imovine Rudnika bokista, i Uniprom.

Privatizacija Luke Bar predviđena je ovogodišnjim planom privatizacije. Planirana je prodaja oko 54 odsto akcija Luke u svojini države.

Remont KAP-ove Glinice radiće sa turskim partnerom

Iz Uniproma su potvrdili da će u bivšu Fabriku glinice Kombinata aluminijuma u stečaju uvesti jednu kompaniju iz Turske.

“Turski partner će zajedno s Unipromom raditi na remontu Glinice”, rekli su “Vijestima” iz Pejovićeve kompanije.

Ova KAP-ova fabrika, u koju je bivši vlasnik CEAC Holdings uložio oko sedam miliona eura, prestala je da radi u aprilu 2009. godine, a glavna investicija nikada nije završena. Uniprom je pred Privrednim sudom pokrenuo spor protiv KAP-a jer je u postrojenjima ove fabrike bivši vlasnik CEAC ostavio ekološki opasnu lužinu, sa čime kupac imovine KAP-a nije bio detaljno upoznat.

“Što se tiče same lužine, to je još predmet spora”, naveli su iz Uniproma.

Uniprom je preuzeo upravljanje aluminijumskom proizvodnjom u Podgorici 19. jula 2014. godine.

Bonus video: