Kurpejović tvrdi da je smijenjen jer nije odgovarao DPS-u

Kontrolor DJR po leks specijalisu Jovan Brajović (Demos) kazao je da se posljednjih 3-4 mjeseca u DJR “dešavaju aktivnosti koje imaju za cilj nastavak obračuna DPS-a sa neistomišljenicima”
508 pregleda 27 komentar(a)
Šefko Kurpejović
Šefko Kurpejović
Ažurirano: 12.10.2016. 18:17h

Bivši pomoćnik direktora Direkcije javnih radova (DJR) Šefko Kurpejović tvrdi za “Vijesti” da je nedavno smijenjen iz političkih razloga, da je bio nepodoban kao funkcioner SDP-a. Navodi da njegov sektor u DJR, koji je navodno trebalo da bude ukinut, suštinski i dalje postoji sa sličnim imenom i novim pomoćnikom.

„Rješenjem o razrješenju koje mi je uručeno 15. septembra, obaviješten sam da je ono stupilo na snagu 1. septembru. U DJR je sproveden javni konkurs o izmijenjenoj sistematizaciji koja je samo u opisnom dijelu izmijenjena. Zakon je, prema mom mišljenju, zloupotrijebljen na način da su nazivi sektora samo opisno promijenjeni, a cilj je bio da se neko ko nije podoban eliminiše, a da se na njegovo mjesto postavi neko ko je podoban“, istakao je Kurpejović.

On je dodao da je siptomatično da 2015. kada je imenovan za pomoćnika direktora DJR nije raspisivan konkurs za ostala dva pomoćnička mjesta, nego samo za njegovo.

„Dva nova pomoćnika su imenovana iz struktura zaposlenih kako bi direktor Milan Martinović nastavio sa praksom iz Pošte da zaposli u unutrašnjoj strukturi DJR, po osnovu ugovora o djela, dvije nove službenice. Sve je bilo politički motivisano. Martinović je iz Pošte doveden u DJR da bi se u njegovoj prethodnoj instituciji prikrio nepotizam i druge aktivnosti, a da bi u DJR uveo jednoumlje zarad predstojećih izbora“, tvrdi Kurpejović i dodaje da je mandat trebalo da mu traje pet godina.

On je žalbu podnio Upravnoj inspekciji i do kraja ove sedmice očekuje konačan odgovor.

Kontrolor DJR po leks specijalisu Jovan Brajović (Demos) kazao je da se posljednjih 3-4 mjeseca u DJR “dešavaju aktivnosti koje imaju za cilj nastavak obračuna DPS-a sa neistomišljenicima”.

“Kako je DJR institucija za izborne zloupotrebe i kako je potrebno jednoumlje da bi se sprovele projektovane aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, DJR je kod Uprave za kadrove 28. maja ove godine raspisala javni konkurs, a sve u skladu sa Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva iz aprila 2016”, naveo je Brajović.

Dodaje da u prethodnoj sistematizaciji radnih mjesta od juna 2015. pored direktora, sistematizovana su još tri sektora i tri rukovodeća mjesta za pomoćnike direktora.

“Opis poslova u okviru sektora iz ove sistematizaciji iz jula 2015, skoro je isti kao i u novoj sistematizaciji od aprila 2016, samo što je napravljena igra riječi u opisima sektora, odnosno odsjeka. Znači da nije došlo do ukidanja sektora pa time i radnog mjesta, nije došlo do spajanja organa pa da prestane potreba za radnim mjestom, nije došlo do razdvajanja organa pa da se time izgubi dio nadležnosti iz prethodno utvrđenih obaveza niti je radno mjesto prestalo da postoji po sili zakona”, istakao je Brajović.

On je rekao da s obzirom na to da je jedan od pomoćnika član opštinskog odbora SDP-a Podgorica, a pokriva mjesto pomoćnika direktora za javne nabavke, očito je da držanje otvorenih pitanja nad postupcima koje sprovodi DJR ne odgovara strategiji DPS-a a u cilju izbornih manipulacija, pa sve upućuje na sumnju da je posrijedi neka vrsta političkog pritiska na neistomišljenika koji je izabran na javnom konkursu i kojem i dalje traje mandat.

Kurpejović je 21. septembra podnio Komisiji za žalbe Vlade žalbu na ovakvo postupanje Ministarstva i Direkcije.

DJR: Kurpejović nije smijenjen zbog politike, već je razriješen

Iz menadžmenta Direkcije javnih radova je saopšteno “Vijestima” da je neistina da je Kurpejović smijenjen sa mjesta pomoćnika direktora DJR iz bilo kojeg razloga, posebno političkog”.

“Imenovani gospodin je razriješen sa mjesta pomoćnika rješenjem na osnovu konkursa koji je objavila Uprava za kadrove, a na osnovu prethodno izmijenjenog akta o sistematizaciji koji je stupio na snagu 19. maja. Imenovani gospodin se nije ni javio na pomenuti konkurs objavljen 28. maja 2016. Dakle, radi potpunog i istinitog informisanja javnosti, odgovorno saopštavamo da imenovani gospodin nije smijenjen već razriješen, te da nema ni primisli o političkoj konotaciji ove promjene. S obzirom na to da Kurpejović nije ni učestvovao na konkursu ne možemo se izjašnjavati o razlozima odabira drugog kandidata”, saopštili su iz Direkcije javnih radova.

Bonus video: