Radnici Javorak MB strahuju od gašenja fabrike

"Kakva je to fabrika u kojoj nijedan inženjer nije zaposlen, ali su zato zaposleni članovi porodice direktora Nenezića"
223 pregleda 4 komentar(a)
Javorak MB, Foto: Svetlana Mandić
Javorak MB, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.10.2016. 12:37h

U nikšićkoj fabrici Javorak MB, prema riječima radnika, radi samo stružnica, iako je direktor Dragan Nenezić najavio da će se od septembra na tržištu ponovo naći namještaj pod imenom tog preduzeća.

"Bojim se da ‘Javorak’ nikada više neće proizvoditi namještaj. Prije nekoliko dana rad u stružnici je počeo u dvije smjene, a zaposleno je samo nas petnaestak radnika, od kojih pet ima rješenje na mjesec, dok su ostali penzioneri koji imaju ugovor o djelu. Tačno je da nam je plata redovna, ali je pitanje do kada ćemo raditi jer sirovine ima još malo. Izgleda da nam i staž od februara nije povezan”, kazao je jedan od radnika koji nije želio da se njegovo ime objavi.

On je podsjetio da je plan reorganizacije podrazumijevao da 94 radnika dobije rješenje na neodređeno, a da oni i dalje potpisuju mjesečne ugovore ne znajući da li će oni biti produženi narednog mjeseca.

"Kakva je to fabrika u kojoj nijedan inženjer nije zaposlen, ali su zato zaposleni Nenezićevi članovi porodice. Kada smo mu to rekli on je kazao da mu se niko neće miješati u upravljanje i da će dovoditi koga hoće”, tvrdi drugi radnik.

"Vijesti" su pokušale da navode radnika provjere kod direktora Javorka MB, ali je Nenezić kazao da su odlučili da se medijski ne oglašavaju dok izbori ne prođu kako se izjave menadžmenta ne bi pogrešno protumačile.

Bivšem predsjedniku fabričkog sindikata Krstu Đuričiću angažman u Javorku je prestao 1. septembra i kako sada stvari neće biti brzo obnovljen.

"Tražio sam da se radi po zakonu i da se poštuju radnička prava, pa mi nakon isteka mjesečnog ugovora isti nije bio produžen. Ne zato što sam tehnički višak već zato što sam se borio za radnike. Čim su mene makli ostali radnici su ućutkani, jer ako se bune znaju da će dobiti otkaz”, kazao je Đuričić.

On bi, kako kaže, volio da Javorak opstane i da ponovo bude uspješna firma, ali se plaši da se to neće dogoditi ako se bude upravljalo kao do sada.

"Vrijeme je više da radnici, posebno privatizovanih firmi, skinu okove koje su im novokomponovani robovlasnici savili i da vode računa o sebi i svojim familijama, a ne da pune džepove vlasnicima”, poručio je Đuričić.

Javorak MB je prošle jeseni izdao tri pogona kompaniji Delta trejd iz Nikšića, čiji je osnivač italijanski preduzetnik i koji je trebalo, kako je Nenezić prethodno kazao “Vijestima”, da zbog problema sa kojima se susreo, 1. septembra pogone namještaja i decimernice vrati Javorku, a njima ostane samo pogon ploče.

Drugi zakupac bila je firma Adriatika drvo Montenegro, čiji su vlasnici Egipćani i koja je sa Javorkom početkom godine potpisala ugovor o zakupu nekoliko pogona na deset godina. Oni su 1. maja obustavili proizvodnju, oko 30 radnika poslali na Biro rada, a u junu raskinuli ugovor o zakupu.

U oktobru 2014. godine, na zahtjev vlasnika Branka Mićkovića, u Javorak je uveden stečaj, a sredinom prošle godine usvojen je plan reorganizacije koji je Mićković podnio, nakon čega je stečaj ukinut.

Petogodišnji plan reorganizacije podrazumijeva izmirenje povjerilaca koji od fabrike potražuju 5,5 miliona eura, a Mićković je bio u obavezi da do 18. juna izmiri potraživanja prema radnicima od oko 461 hiljadu eura, što je i uradio. Plan podrazumijeva i da rješenje na neodređeno dobiju 94 radnika, što se još nije dogodilo.

Bonus video: