Kooperantima nikšićke mljekare Nika počela isplata novca

“Ako nijeste zadovoljni zbog umanjenja možete tužiti vlasnika i potraživati svoja prava, kao što ću i ja isto nakon ovog dana potraživati prava u ime Vlade, jer se mora stati javašluku na kraj“
101 pregleda 10 komentar(a)
mljekara Nika sendvič, Foto: Svetlana Mandić
mljekara Nika sendvič, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.10.2016. 17:12h

Danas je bivšim kooperantima nikšićke mljekare Nika počela isplata novca za otkup mlijeka na koju su čekali tri godine. Bivši kooperanti sastali su se potpredjednikom Vlade Petrom Ivanovićem i predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem koji su ih obavijestili da je uplaćen novac umanjen za 15 odsto, shodno prethodnom dogovoru. Ivanović je podsjetio kooperante da se oni nalaze u trećem isplatnom redu i da je država uradila sve „da dobiju novac po osnovu duga koji je napravio neodgovorni vlasnik“.

“Ako nijeste zadovoljni zbog umanjenja možete tužiti vlasnika i potraživati svoja prava, kao što ću i ja isto nakon ovog dana potraživati prava u ime Vlade, jer se mora stati javašluku na kraj“, poručio je Ivanović dadajući da je država uplatila dugovanja za svih 353 kooperanta.

Kooperantima je bivši vlasnik Aleksandar Božović dugovao oko 220.000 eura i oni su isporuku mlijeka obustavili u oktobru 2014.godine, jer im Božović duže od godine nije isplaćivao novac za otkup mlijeka.

Mjesec kasnije prekinuta je proizvodnja.

Bivši kooperanti okupili su se u petak ispred kapije firme i najavili da će do utorka čekati na isplatu potraživanja, u protivnom će u srijedu isped Vlade sa porodicama početi štrajk glađu.

U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo nešto preko 188.000 eura za isplatu zarada bivšim radnicima Nike, dok zarade nijesu isplaćene šestorici radnika Nike pro, čiji vlasnik je takođe bio Božović i kojima se na ime neisplaćenih plata duguje oko 12.000 eura.

Stečaj u mljekari uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot. Božović je mljekaru kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600.000 eura je obezbijedio iz kredita.

Nakon sastanka sa kooperantima Ivanović je posjetio mljekaru koju je u avgustu kupila firma “F.M.L." za 910 hiljada eura i koja do kraja godine namjerava da pokrene proizvodnju.

Bonus video: