Kooperanti do utorka čekaju novac, u protivnom štrajk glađu ispred Vlade

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je kooperantima da će im novac ubrzo biti isplaćen, a da će isplati prisustvovati on i potpredsjednik Vlade Petar Ivanović
78 pregleda 4 komentar(a)
kooperanti, Nika, Foto: Svetlana Mandić
kooperanti, Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.10.2016. 08:29h

Bivši kooperanti nikšićke mljekare Nika odlučili su na jutrošnjem skupu da do utorka sačekaju uplatu za otkup mlijeka, a u protivnom će isped Vlade sa porodicama krenuti u štrajk glađu.

Za oko 350 bivših kooperanata duguje se 220.000 eura.

Odluku da danas ne krenu sa protestom, nego da sačekaju do utorka, donijeli su nakon što im je predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao da će im pomenti novac ubrzo biti isplaćen, a da će isplati prisustvovati on i potpredsjednik Vlade Petar Ivanović.

Kooperanti su se u ponedjeljak okupili ispred kapije mljekare u znak upozorenja nadležnima da im isplate novac na koji čekaju tri godine i zaprijetili da će u protivnom krenuti sa protestima. Prema njihovim riječima, novac od zadnje tranše koju je uplatio novi vlasnik dijela imovine Nike trebalo ja da bude usmjeren kooperantima ali je, kako su kazali, isti završio kod Prve banke.

Njima je Ivanović u avgustu kazao da im neće biti isplaćen cjelokupan iznos, već da će isti biti umanjen za 15 odsto, na šta su kooperanti pristali.

Stečaj u mljekari, u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića, uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo nešto preko 188.000 eura za isplatu zarada bivšim radnicima Nike, dok zarade nijesu isplaćene šestorici radnicima Nike pro, čiji vlasnik je takođe bio Božović i kojima se na ime neisplaćenih plata duguje oko 12.000 eura.

Božović je mljekaru kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600.000 eura je obezbijedio iz kredita.

Bonus video: