Sve u korist premijera i ofšor prijatelja

Iz opozicije upozorili da bi mogao ponovo da se desi hotel As i propala garancija. Tenderska tvrdi da je ponuda obezbijeđena garancijom prvoklasne banke
63 pregleda 33 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2016. 05:43h

Predstavnici opozicije i vlasnika privatnog zemljišta u Buljarici ocijenili su da je početi posao valorizacije tog lokaliteta od starta u korist premijera Mila Đukanovića i njegovih ofšor prijatelja. Oni su poručili da nova vlada mora da zaokruži taj proces u skladu sa zakonskim procedurama.

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) smatra da nije ozbiljno da proceduru za Buljaricu zaokružuje Vlada koja je de fakto u tehničkom mandatu.

“To, uz pokušaj da se zaobiđe zakonska procedura i činjenicu da su Vladine dopune Zakona o eksproprijaciji u skupštinskoj proceduri, svjedoči o pokušaju da se na 'mala vrata' zaokruži još jedna privatizacija,” kazao je Damjanović “Vjestima”.

Tenderska komisija ocijenila je formalno ispravnom ponudu ofšor firme sa Kajmanskih ostrva CDC International Corporation (CDCIC). Ta firma je za kupovinu 4,8 miliona kvadrata zemljišta u Buljarici ponudila 108,76 miliona eura, zakupninu od 2,06 eura po kvadratnom metru godišnje za dio obale u zoni Morskog dobra i 1,77 eura po kvadratu akvatorijuma godišnje.

Komentarišući to da je pravni zastupnik Tenderske komisije advokat Nikola Martinović posumnjao u validnost bankarske garancije ponuđača, Damjanović je kazao da ne bi bilo odgovorno da se ponovo desi hotel As i propala garancija, te da se parlament bavi i Buljaricom. Smatra da ako namjere za valorizaciju Buljarice nijesu u vezi sa privatnim interesima i procentima od prodaje, onda sa tim postupkom treba sačekati do formiranja nove vlade.

“Nova vlada bi u skladu sa zakonskim procedurama u saradnji sa opštinama i građanima Buljarice ponudila optimalan modele privatizacije na opštu, a ne u korist probranih pojedinaca,” rekao je Damjanović.

Draginja Vuksanović (SDP) ocijenila je da je postupanje u slučaju Buljarice potvrda pravnih analiza svih do sada zaključenih štetnih ugovora na koje je SDP ukazao.

“To je nastavak politike neodrživog razvoja i političke pohare. Dati mogućnost stranom investitoru da nam nameće uslove ugovora umjesto da je obratno, znači izdaju države. To je vrlina onih koji državu doživljavaju kao sopstveni plijen, a kriju se iza zastave i himne,” rekla je Vuksanović.

Ona je kazala da će njena partija poništiti sve štetne ugovore i vratiti resurse građanima, kao i da će dovesti kredibilne investitore.

Dritan Abazović (URA) ocijenio je da su Vladini potezi u slučaju Buljarice skandal i pokušaj Đukanovića da na silu u predvečerje izbora rasproda biser primorja i da napravi ogromnu štetu državi, a u korist njegovih poslovnih partnera.

Tenderska komisija za valorizaciju Buljarice tvrdi da je CDCIC dostavio svu dodatno traženu dokumentaciju i pojašnjenja nakon čega je utvrđeno da je ponuda ispravna.

Advokat Nikola Martinović preporučio je komisiji da traži dodatnu dokumentaciju ili da odbaci ponudu. On je u izvještaju o pregledu ponude od 5. septembra, konstatovao nedostatke. Naveo je, između ostalog, da ponuda nije obezbijeđena na način zahtjevan tenderskom procedurom i da određena dokumenta nijesu data na traženom jeziku. Navodi i da je ponuđač dao ponudu po uslovima koje je sam postavio i zahtjevima koji nijesu bili dio tenderske procedure. Oba ugovora su, kako je naveo, značajno izmijenjena i nijesu data u elektronskom obliku i da garancija ponude ne odgovara garanciji iz tenderske procedure.

Vladin Savjet za privatizaciju pokušao je iza “zatvorenih vrata”, odnosno na elektronskoj sjednici da usvoji izvještaj Tenderske komisije. O toj namjeri javnost je obavijestio ministar finansija Raško Konjević.

Iz Komisije su juče saopštili da su dobili od CDCIC pojašnjenje dostavljene garancije koju je izdala banka koja ima kreditni rejting AAA, a zahtijevani kriterijum tenderskom procedurom je bio BBB.

“Ponuda je obezbijeđena garancijom prvoklasne banke, naplativom na prvi poziv. Uz to, izvršena je provjera garancije kod korespodentske banke Savjeta za privatizaciju koje je potvrdila validnost garancije,” objasnili su iz komisije.

Navode da odluka da ponuda ispunjava formalne uslove ne znači i prihvatanje zahtjeva koje je ponuđač u skladu sa tenderskom procedurom dao u vidu zahtjeva i komentara na predložene ugovore.

“Tek u sljedećoj fazi tenderske procedure biće razmotreni zahtjevi i predlozi koje je ponuđač iznio u ponudi. Tenderska komisija neće prihvatiti izdavanje državne garancije, jer to nije predviđeno tenderskom pocedurom,” kazali su iz komisije.

Čarmak: Članovi Tenderske i Savjeta da podnesu ostavke

Predstavnik grupe “Naše ognjište” koja okuplja i vlasnike privatnog zemljišta u Buljarice Božidar Čarmak ukazuje da je od početka jasno da se u slučaju Buljarice radi o skrivenoj pogodbi premijera Mila Đukanovića i njegovih ofšor prijatelja. “Ako je cijena jedne od najatraktivnijih lokacija 22,5 eura koliko je onda prosječna cijena Crne Gore? Ako je cijenu zakupa plaže od dva eura po metru kvadratnom za godinu moguće dva puta isplatiti izdavanjem obične plastične ležaljke na tom prostoru na samo jedna dan u godini bez ulaganja koliko Vlada cijeni primorje?” pitao je Čarmak. On je pozvao članove Tenderske komisije, Savjeta za privatizaciju i predsjednika Opštine Budva Srđu Popovića da daju ostavke i distanciraju se od investicione politike koja srozava strateške nacionalne interese, a koju idejno vodi Đukanović. Nazvao je tenderski postupak pravnim nasiljem, kao što je bio i pokušaj usvajanja dopuna Zakona o eksproprijaciji.

Žugić poslao izvještaj Savjetu kada je izabran za guvernera

Savjet za privatizaciju saopštio je da je 30. septembra održana sjednica i da na njoj nije razmatran izvještaj o realizaciji tendera za Buljaricu zato što je predsjednik Tenderske komisije Radoje Žugić izabran za guvernera Centralne banke. Žugić je izabran za guvernera istog dana kada je, prema dokumentaciji koju “Vijesti” imaju, u svojstvu predsjednika Tenderske komisije poslao Savjetu izvještaj na razmatranej i usvajanje sa predlogom zaključaka. Komisija je predložila da Savjet usvoji zaključak kojim se formira pregovarački tim koji će činiti Radoje Žugić (predsjednik pregovaračkog tima), Branko Vujović, Dragana Đuranović, Biserka Dragićević, Dragana Čenić i Predrag Jelušić. Iz Savjeta su saopštili i da je upućen predlog za razrješenje Žugića dužnosti predsjednika Tenderske komisije.

Bonus video: