Adiko: Dostavili smo Heti podatke

Adiko i Heta imaju rok od dva mjeseca da ponude klijentima ugovore sa iznosima koje treba da im vrate ako su u pretplati
83 pregleda 0 komentar(a)
švajcarci, Foto: Shutterstock
švajcarci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2016. 19:31h

Adiko banka preduzela je sve neophodne aktivnosti u cilju primjene novih zakonskih rješenja koja se odnose na konverziju kredita u švajcarskim francima u eure.

To je rečeno “Vijestima” iz nekadašnje Hipo Alpe Adria banke koja, kao i faktoring pompanija Heta, ima rok od dva mjeseca da ponudi klijentima ugovore kojima će biti definisani iznosi koje treba da ima vrati u slučaju da su u pretplati.

Skupština je 5. septembra jednoglasno usvojila izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure sa amandmanima kojima je omogućeno da se konverzija primijeni na kredite koje je Adiko banka prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili. Zakon je stupio na snagu 23. septembra.

Adiko banka i Heta moraju sve kredite obračunati po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou i ne može im obračunavati zateznu kamatu.

Iz banke su kazali da su ispoštovali član 3b zakona koji je obavezuje da u roku od 15 dana dostavi Heti svu dokumentaciju koja se odnosi na potraživanja koja im je ustupila ( kredite koje nije naplatila).

“Banka je dostavila sve relevantne podatke kompaniji Heta u skladu sa zakonom. Uz to, pripremamo ponude i ugovore za klijente koji će biti blagovremeno kontaktirani”, kazali su iz Adiko banke.

Dodaju da je ukupni trošak u vezi sa primjenom novih zakonski rešenja procijenjen na oko milion eura.

“Vijestima” su u Heti kazali da su njihovi pravni eksperti preduzeli sve neophodne i raspoložive pravne radnje kako bi zaštitili interese Heta grupe, a sve u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore.

“Podnijeli smo inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona Ustavnom sudu 27. septembra. Ako sud ne odloži primjenu, Heta radi na sprovođenju Zakona”, kazali su iz Hete navodeći da ih je do sada šest klijenata kontaktiralo za potrebe konsultacija.

Austrijska Adiko banka najavila je da će protiv Crne Gore pokrenuti međunarodnu arbitražu i tražiti odštetu ako nedavno usvoje

Klijenti još ništa nijesu dobili

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan “Vijestima” je kazao da nemaju saznanja da je Adiko banka postupila po zakonu i da je neko od klijenata dobio ponudu od banke ili Hete za konverziju.

“Očekujemo da se ispoštuju zakonski rokovi, a ako se to ne uradi preduzećemo mjeru u skladu sa članovima zakona koji se odnose na kaznenu politiku”, rekao je Ćalasan. On tvrdi da Heta ne poštuje zakon u dijelu koji se odnosi na pokretanje prinudnih izvršenja za naplatu potraživanja dok traje primjena zakona (60 dana).

na zakonska rješenja stupe na snagu. Oni su naveli da će nova rješenja primorati banku da retroaktivno konvertuje kredite u švajcarskim francima, iako su ih klijenti u prošlosti dobrovoljno zatvorili ili već konvertovali, ili su bili zatvoreni u procesu prinudne naplate.

Banka je tvrdila da to predstavlja ozbiljnu povredu njenih vlasničkih prava i kršenje obaveza iz Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Austrije i Crne Gore.

Bonus video: