Mijović odgovorio Ministarstvu ekonomije: Alternativa je smjena vlasti 16. oktobra

"Da bih olakšao posao ministru i njegovim saradnicima, predlažem im da za početak pročitaju izvještaje radnog tima Vlade za pripremu projekta II faze TE Pljevlja"
132 pregleda 2 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 04.10.2016. 17:20h

Na direktno pitanje Ministarstva ekonomije šta je alternativa koja bi spriječila da akcije EPCG dospiju u ruke firme bez referenci za upravljanje ovim preduzećem, tj. premijerovih srodnika, kumova i prijatelja, kratki odgovor je – smjena vlasti 16 oktobra, saopštio je danas Dejan Mijović, bivši predstavnik opozicije u Bordu EPCG.

On je reagovao povodom jučerašnjeg saopštenja ovog ministarstva.

"Ministarstvo ekonomije je prihvatilo poziv na pristojan dijalog bez ličnih diskvalikacija, ali je očigledno da mu nimalo nisu prijala precizno postavljena pitanja kad je zatražilo da zamjenimo uloge i da ja na njih odgovorim. Međutim, prema Ustavu i zakonima ove zemlje koji garantuju demokratsku kontrolu vlasti, ljudska prava i slobode, nisam ja već ministarstvo dužno da pruži informacije od javnog interesa u njegovom posjedu. Ipak, da bih olakšao posao ministru i njegovim saradnicima, predlažem im da za početak pročitaju izvještaje radnog tima Vlade za pripremu projekta II faze TE Pljevlja. Tu će, između ostalog, naći predlog radnog tima da se gradi TE sa konvencionalnim kotlom jer je jeftinija od TE koje koriste naprednije tehnologije, kao i nekoliko primjera takvih modernih termolektrana koje zadržavaju CO2 i druge štetne gasove. Neće, međutim, naći analizu koja pokazuje koja se opcija gradnje dugoročno najbolje isplati kad se uzmu u obzir troškovi visokih penala za emisiju gasova i njihov uticaj na zdravlje gradjana Pljevalja", istakao je Mijović.

On je dodao da su ti novi tipovi TE upravo projektovani zato što se s razlogom očekuje da će se u EU i ostaku planete dodatno zaoštriti standardi gradnje TE i znatno uvećati penali za emisiju štetnih gasova.

"Prema tome, sadašnji EU standardi na koje se poziva ministarstvo će uskoro zastarjeti kao i TE koju bi ono da gradi. Dobro je što je ministarstvo konačno priznalo da je Vlada Crne Gore usvajanjem studije Fichtner-a I Deloitte Touche takodje podržala i plan prestrukturiranja kojim se ukidaju 450 radnih mjesta u Rudniku uglja Pljevlja i sa sadašnjih 1000 svode na ukupno 550. Za nadati se je da će se nakon ovog priznanja DPS i njegovi sateliti izviniti radnicima i gradjanima Pljevalja zbog lažnih predizbornih obećanja da će im povećati zaposlenost. Ministarstvo se nije osvrnulo na pitanje da li planira da odobri nedozvoljenu državnu pomoć Rudniku za otpisivanjeporeskog duga od 15,2 miliona eura ili će insistirati da tu zakonsku obavezu ispune akcionari kao u ostalim crnogorskim preduzećima, pa neka gradjani sude o njegovim pravim namjerama", kazao je Mijović.

Bonus video: