Djeca da se zaštite od učešća u kockanju

Terminali za klađenje u ugostiteljskim objektima postoje već tri godine, prije dva mjeseca tek uvedena neka ograničenja
65 pregleda 6 komentar(a)
kladionica, kafić, Foto: Hattrick
kladionica, kafić, Foto: Hattrick
Ažurirano: 04.10.2016. 14:34h

Poslanici Socijalističke narodne partije podnijeli su juče Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 6 stav 3 Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničnih igara.

U ovom stavu piše da se uplate za klađenje na terminalima mogu primati i u ugostiteljskim objektima što, kako smatraju u SNP-u, nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o igrama na sreću jer ne onemogućava djeci pristup terminalima u ugostiteljskim objektima.

“Zakonom je predviđeno da udaljenost objekta u kojima se priređuju igre na sreću, ne može biti manja od 250 metara, kao i da licima mlađim od 18 godina nije dozvoljen ulazak u kazina. Imajući u vidu da se veliki broj ugostiteljskih objekata nalazi na daljini manjoj od 250 metara od osnovnih i srednjih škola, a da su u istim instalirani ili mogu biti instalirani terminali za klađenje, proizilazi da se krši Zakon”, saopšteno je iz SNP-a.

U ovoj partiji smatraju da terminali u ugostiteljskim objektima mogu biti vid ekonomskog iskorišćavanja djece i moguće ometanje školovanja. Oni očekuju da će Ustavni sud, prioritetno razmatrati predlog i donijeti odgovarajuću odluku.

U SNP-u smatraju da se time krše ustavne norme o zaštiti djece od iskorišćavanja i da ometa školovanje

Prvi Pravilnik o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničnih igara donio je u februaru 2005. godine tadašnji ministar finansija Igor Lukšić. U tom pravilniku je pisalo “Uplate za klađenje mogu se primati samo u poslovnicama (uplatnim mjestima) i na terminalima za klađenje za koje je dodijeljena koncesija”. Međutim, terminali za klađenje na osnovu ovog pravilnika nisu zaživjeli.

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet početkom 2013. godine traži od Ministarstva finansija da se precizira da li se terminali mogu postavljati i u posebnim djelovima ugostiteljskih objekata. Tadašnji ministar Radoje Žugić, u aprilu 2013. donosi izmjenu pravilnika u kojoj piše “Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama ili za to posebno uređenim prostorijama koje ne mogu biti površine manje od 3 m2”. Iako se ne pominju direktno ugostiteljski objekti, tadašnji direktor Uprava za igre na sreću Marko Ćulafić počinje da izdaje koncesije za postavljanje terminala u ugostiteljskim objektima. Sada ima oko 300 terminala u ugostiteljskim objektima.

Novi ministar finansija Raško Konjević 29. jula ove godine potpisuje izmjene pravilnika koje se većinom odnose na uvođenje on-line nadzora, ali se mijenja rečenica za terminale koja sada glasi "Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama, prostorima kazina, automat kluba i u ugostiteljskim objektima, u skladu sa zakonom”.

U istom pravilniku Konjević prvi put donosi i mjere ograničenja i kontrole za terminale u ugostiteljskim objektima. Sada je koncesionar ili vlasnik ugostiteljskog objekta odgovoran ako se kladi maloljetnik, a oni ili zaposleni u ugostiteljskom objektu imaju obavezu provjere ličnih isprava.

Bonus video: