Malo akcionara prihvatilo ponudu Atlas fonda

Atlas mont, društvo za upravljanje Zatvorenim investicionim fondom Atlas mont, koji kontroliše biznismen Duško Knežević predložio je krajem avgusta nesaglasnim akcionarima, kojima je do kraja 2015. trebalo da isplati skoro 3,4 miliona eura, da tu obavezu isplati u tri rate do polovine naredne godine
81 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Vesko Belojević
Atlas banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.10.2016. 18:56h

Od 137 nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Atlas mont, koji su glasali protiv programa razvoja fonda, 21 akcionar je prihvatio ponuđeni Plan za izmirenje obaveza. Ukupna vrijednost potraživanja za njih iznosi oko 218 .000 eura”, saopštila je “Vijestima” direktorica društva za upravljanje fontodm Atlas mont, koji rukovodi istoimenim fondom Mirjana Damjanović.

To znači da je tek svaki šesti nezadovoljni akcionar ZIF Atlas mont fonda, sa 7 osto ukupne sume, prihvatio ponuđeni Plan za izmirenje obaveza.

Direktorica Damjanović kazala je da je vanredna sjednica skupštine akcionara fonda zakazana za 28. oktobar i na toj sjednici će akcionari biti upoznati sa predloženom dinamikom izmirenja obaveza, kao i sa svim aktivnostima koje je DZU sproveo u skladu sa rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti iz maja mjeseca ove godine.

Atlas mont, društvo za upravljanje Zatvorenim investicionim fondom Atlas mont, koji kontroliše biznismen Duško Knežević predložio je krajem avgusta nesaglasnim akcionarima, kojima je do kraja 2015. trebalo da isplati skoro 3,4 miliona eura, da tu obavezu isplati u tri rate do polovine naredne godine.

Prema Planu izmirenja obaveza DZU Atlas mont je predložio da od ukupne obaveze prema nesaglasnim akcionarima od 3.385.139,88 eura, prvu ratu u iznosu od milion eura (29,54 odsto potraživanja) isplati do 15. decembra ove godine, drugu ratu u iznosu od 1.385.139,88 eura (40,92 odsto) isplati do kraja marta naredne godine, a preostalih milion eura (ili 29,54 odsto) do kraja juna 2017. godine.

Novac za isplatu, prema Planu, trebalo bi da bude isplaćen od prodaje akcija iz portfelja ZIF Atlas mont, a to su Jadranski sajam, Invest bank, Atlas Hotels Group i Atlas penzija. Sa nesaglasnim akcionarima ZIF Atlas mont koji prihvate ponudu iz predloženog Plana, do polovine naredne godine, biće zaključeno sudsko poravnanje.

Donijeto 12 presuda koje imaju razlike

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, zbog nedostatka sudske prakse u ovim predmetima, kao i prilično različito napisanih presuda prvostepenog suda, Apelacioni sud Crne Gore je na “velikim mukama” i već četiri mjeseca vijeća da donese prvu pravosnažnu presudu.

Na pitanje “Vijesti” koliko je, do sada, u Privrednom sudu donijeto prvostepenih presuda u parnicama koje su poveli nesaglasni akcionari ZIF Atlas monta i da li su te presude protiv DZU i fonda ili u vašu korist, direktorica Damjanović je odgovorila da “donesene presude imaju različite izreke”.

„Do sada je doneseno 12 prvostepenih presuda u postupcima koji se vode kod Privrednog suda, od ukupno 22 postupka koja su pokrenuli nesaglasni akcionari. Tužbeni zahtjevi su različito precizirani, pa samim tim određene donesene presude imaju različite izreke. Podnijete su žalbe u propisanom roku protiv donesenih presuda”.

Bonus video: