Mijović odgovorio Ministarstvu ekonomije: Umjesto uvreda, pokažite računicu

Ministarstvo ne demantuje da grade jeftiniju TE niti da se mogla graditi skuplja koja bi zadržavala CO2 i druge štetne gasove
61 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 03.10.2016. 15:24h

Povodom teksta “Kavarićevo ministarstvo tvrdi da Mijović 'lupeta", reagovao je bivši predstavnik opozicije u bordu EPCG po Lex specialisu Dejan Mijović.

“Iako se poziva na evropske standarde, Ministarstvo ekonomije ne demantuje da je ugovorena gradnja jeftinije termoelektrane sa konvencionalnim kotlom niti da se mogu graditi nešto skuplje termoelektrane sa naprednijom tehnologijom koja zadržava CO2 i druge štetne gasove.

Ministarstvo bi učinilo mnogo veću uslugu javnosti ako bi umjesto uvredljivih etiketa prezentiralo računicu koja bi razjasnila koja se od ove dvije opcije gradnje bolje dugoročno isplati, računajući u troškove penale za emisiju gasova i njihov štetan uticaj na zdravlje građana Pljevalja.

Ministarstvo, međutim, uporno ćuti kao što je to činilo kad je razgolićena obmana da će II blok generisati novu zaposlenost pošto je iznijet podatak iz neobjavljene Fichtnerove studije da će se broj radnih mjesta prepoloviti sa sadašnjih 1000 na 550.

Ministarstvo takođe nije reagovalo ni na tvrdnju da se planira odobravanje nedozvoljene državne pomoći za otpisivanje poreskih dugova Rudnika uglja, što potvrđuje i nedavno ponovljeno odlaganje skupštine akcionara Rudnika uglja na kojoj je zajedno sa ostalim manjinskim vlasnicima, A2A i bratom premijera, trebalo da donese odluku o načinu plaćanja poreskog duga od 15,2 miliona eura.

Ministarstvo može još stotinu puta ponoviti da novi ugovor sa A2A valjano štiti interese Crne Gore time što navodno striktno obavezuje A2A da proda svoje akcije državi za 250 miliona eura, ali je istina da one mogu dospjeti u posjed nereferentne firme, što znači i premijerovih najbližih srodnika, kumova i prijatelja ako bi im ponovo uspjela izborna prevara 16. oktobra. Na sreću građana Crne Gore, ovog puta će im to biti preteško”.

Bonus video: