Bivši kooperanti mljekare Nika prijete štrajkom

Milomir Pindović je podsjetio da im je Ivanović tokom avgustovskog sastanka kazao da kooperantimaneće biti isplaćen cjelokupan iznos, već da će isti biti umanjen za 15 odsto, na šta su oni pristali
101 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2016. 18:11h

Ukoliko bivšim kooperantima nikšićke mljekare Nika ne budu isplaćena njihova potraživanja do četvrtka, u petak, 7.oktobra, će sa porodicama početi štrajk ispred Vlade, resornog ministarstva i fabrike. To su poručili sa zbora koji je jutros održan ispred kapije nikšićke mljekare.

“Početkom avgusta imali smo sastanak sa potpredsjednikom Vlade Petrom Ivanovićem koji je čvrsto obećao da ćemo biti isplaćeni najdalje do 18.septembra. Rekao je čim investitor uplati zadnju tranšu da ćemo i mi biti isplaćeni. Taj novac je uplaćen 28.septembra, a nama od isplate nema ništa. Ta treća tranša je iznosila 310 hiljada eura, a za nas oko 350 kooperanata se duguje 220 hiljada“, kazala je Stanka Kustudić.

Milomir Pindović je podsjetio da im je Ivanović tokom avgustovskog sastanka kazao da kooperantimaneće biti isplaćen cjelokupan iznos, već da će isti biti umanjen za 15 odsto, na šta su oni pristali.

„Evo došao je 1.oktobar, a od njegovih obećanja ništa. Prije par dana Ivanović mi je u telefonskom razgovoru rekao da nije tačno da je obećao da će nam biti isplaćen novac i ako mu još neko pomene to obećanje da će izaći iz ove trke. Poručujem mu da ako je nešto obećao to treba i da ispuni. Nema povlačenja“, kazao je Pindović.

U avgustu, nakon sastanka sa kooperantima, Ivanović je obišao vjetroelektrane na Krnovu i novinarima prenio detalje razgovora sa kooperantima.

“Podsjećam da kooperanti pripadaju trećem isplatnom redu i da, s obzirom na cijenu prodaje, ne bi ni dobili novac koji im se duguje. Međutim, mi smo pravovremeno, još u aprilu, reagovali i definisali da dio sredstava od uplate posljednje tranše od strane kupca mljekare ide njima. Vjerovatno to neće biti cio dug, već oko 15 odsto manji, ali promporcijalno ćemo umanjiti iznos duga svima“, pojasnio je tada Ivanović.

Pindović tvrdi da mu je Ivanović u telefonskom razgovoru kazao da je nova od uplate treće tranše uzela Prva banka.

“Ivanović mi je lično rekao da je jedna banka u Nikšiću stopirala taj novac a da uopšte nije prijavila potraživanja. Tražimo od Prve banke da nam kaže kako je mogla da uđe u ovu priču kada nije prijavila potraživanja. Čak mi je Ivanović rekao da uzmemo Grbovića pod ruku i da odemo u tu banku i pitamo šta se dešava sa tim parama. Zašto mi da idemo. To je njegov problem. Neka on ide i neka to odradi. On se obavezao“, vidno iznervirano komentarisao je Pindović.

Dejan Mijatović je kazao da su kooperanti dovoljno bili strpljivi i da više ne mogu da čekaju.

„Do četvrtka čekamo a onda porodično idemo, da tražimo naše pare“, poručio je Mijatović.

Stečaj u mljekari, u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića, uveden je u drugoj polovini marta prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

Odbor povjerilaca mljekare prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion, dok je 236.000 eura osporio. U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo nešto preko 188 hiljada eura za isplatu zarada bivšim radnicima Nike.

Božović je mljekaru kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600.000 eura je obezbijedio iz kredita.

Sa firmom "F.M.L." iz Nikšića, vlasništvo Tadija Šljukića, u avgustu je potpisan ugovor o kupovini dijela imovine nikšićke mljekare za 910 hiljada eura, dok se na oglas za oglasu za prodaju preostale imovine, po ukupnoj početnoj cijeni od 804.000 eura, nije prijavio niko.

Kodžulović: Nama se za plate duguje 12.000 eura

Miladin Kodžulović, bivši radnik Nike pro, čiji vlasnik je takođe bio Božović, kazao je da šestorici radnika koji su bili zaposleni u tom preduzeću, u sklopu koga je bila farma na Kapinom Polju, još uvijek nijesu isplaćene plate koje im se duguju.

„Nika pro je zatvorena i sva imovina je oduzeta, a nas šest je poslato na Biro bez ikakve otpremnine. Drago mi je što su radnici mljekare isplaćeni, ali šta je sa nama. Da li i mi možemo dobiti naša potraživanja. Nama se za plate duguje oko 12.000 eura. Isplaćeni su i radnici koji su radili honorarno, a nas su zaboravili. Samo tražimo da i nas isplate kao radnike mljekare“, kazao je Kodžulović.

Galerija

Bonus video: