Sjekloća: Poštin finansijski izvještaj fingiran

Revizor dao mišljenje sa rezervom, nema procjene nekretnina, nije uknjižen gubitak od krađe, nejasne “ostale obaveze”...
350 pregleda 9 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pošta Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2016. 06:00h

Kontrolor rada Pošte Crne Gore, u skladu sa leks specijalisom i Sporazumom o Vladi izbornog povjerenja Stojan Sjekloća tvrdi za "Vijesti" da "pored nepotizma, familijarnosti, brojnih štetnih ugovora ni finansijski izvještaji ovog državnog preduzeća ne prikazuju pravo stanje stvari".

Kontrolor iz redova Demosa tvrdi da menadžment Pošte “fingira finansijske izvještaje”, a da "tome u prilog govori izvještaj nezavisnog revizora za 2015. godinu Veselina Milačića koji je dao mišljenje sa rezervom".

"Revizor upozorava da rukovodstvo Pošte nije vršilo procjenu vrijednosti (revalorizaciju) nekretnina, postrojenja i opreme u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) od 2010., a obaveza je svakih 3-5 godina. Za manjkove u poštama Berane i Nikšić u iznosu od 48.433 eura menadžment Pošte nije prezentirao dokumentaciju po ovom osnovu koja bi ukazivala da će Pošta nadoknaditi ovaj iznos manjkova“, naveo je Sjekloća.

Uprkos tome, kako je dodao, "ove manjkove je trebalo iskazati u troškove tekućeg perioda, što nije slučaj".

"Uz finansijske iskaze, u okviru ostalih obaveza, koje sa stanjem na 31. decembar 2015. godine iznose 275.390 eura, iskazane su ostale obaveze u iznosu od 50.651 eura, za koje nije definisano prema kome se odnose. Menadžment Pošte nije angažovao nezavisnog aktera da u skladu sa MRS 19 (benificije zaposlenima) izvrši procjenu rezervisanja i utvrdi sadašnju vrijednost obaveza za jubilarne nagrade i otpremnine za odlazak u penziju. Prema mišljenju revizora određene pozicije po ovom osnovu nijesu dobro proknjižene u poslovnim knjigama Pošte Crne Gore za 2015", istakao je Sjekloća, citirajući izvode iz revizorskog izvještaja.

On je naglasio da se lično uvjerio da „podaci iz Sektora za platni promet i izvještavanje, kojim rukovodi, Olivera Martinović, odstupaju od realnog“.

"Loš primjer je Pošta 81120 Capital Plaza u Podgorici čije je otvaranje shodno Ugovoru koštalo Poštu više od 30.000 eura. Neposrednim uvidom 10. avgusta 2016. u 21 čas i riječi radnice s validnim podacima, najbolje demantuju fingirane izvještaje zvaničnika Pošte. Iskusna radnica je navela da je promet ove (poslovnice) Pošte 1.000 - 2.200 eura dnevno, kao i da pouzdano zna da su čist gubitaš", naglasio je Sjekloća.

Navodeći dalje riječi radnice ove poslovnice Pošte u Glavnom gradu Sjekloća je naveo da je dnevni promet tog dana bio 1.434 eura, a zarada - provizija 75 eura.

"Kad se odbiju troškovi dva radnika, kirija, komunalije i slično, lako je doći do štetnog ugovora. Očigledno je nekome trebalo učiniti, riječi su ove iskusne radnice", zaključio je Sjekloća.

Pošta: Mišljenje sa rezervom revizora nema uticaj na istinitost i objektivnost poslovanja

Iz menadžmenta Pošte negirali su tvrdnje Sjekloće da fingiraju finansijske izvještaje i ocijenili da je jasna želja "da se kompromituje sistem važan za funkcionisanje države".

"Pošta je poslovnu 2015. završila sa pozitivnim rezultatom u iznosu od 82.994 eura. Finansijski izvještaji revidovao je nezavisni revizor i usvojio Odbor direktora Pošte i Vlada. Mišljenje s rezervom od strane revizora je dato zbog tehničkih neusklađenosti sa MRS i isto nema uticaja na istinitost i objektivnost poslovanja Pošte", istakli su iz Pošte.

Što se tiče dokumentacije za manjkove u poštama Nikšić i Berane „u vezi sa pronevjerom poštara“, iste su, kako su dodali iz menadžmenta, prezentirane i procesuirane kod nadležnih organa i postupak je u toku.

"Postupak procjene vrijednosti nekretnina Pošte je u toku. Netačna je tvrdnja da podaci iz Sektora za platni promet i izvještavanje odstupaju od realnog. Tačno je da je Sektor za platni promet i izvještavanje gospodinu Sjekloći dostavio sve podatke za čije je razumijevanje i tumačenje potrebno adekvatno stručno znanje. Iako je rano ocjenjivati poslovanje pošte 81120 Capital Plaza, na osnovu dosadašnjeg njenog poslovnog rezultata, realno je očekivati isplativost investicije", dodali su iz menadžmenta.

Pošta, kako su naveli, u kontinuitetu “ostvaruje pozitivno poslovanje, redovno izmiruje poreske obaveze, isplaćuje plate radnicima, a pored toga učestvuje u brojnim aktivnostima kojima pokazuje društvenu odgovornost u zajednici”.

"Koristimo priliku da javnost obavijestimo da prelimirani podaci o poslovanju Pošte za proteklih devet mjeseci govore o porastu prihoda za preko 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je posebno važno ako se uzme u obzir da je prethodna godina rekordna u poslovanju", saopštili su iz menadžmenta.

Bonus video: