Radnici u Porto Montenegru žive u strahu od otkaza

Menadžerima se isplati i da zapošljavaju penzionere zbog poreza
509 pregleda 55 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Arhiva Vijesti
Porto Montenegro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.10.2016. 14:18h

Praksa otpuštanja radnika - "tehnološkog viška", nastavljena je u "Porto Montenegru" i nakon što je kompaniju nedavno preuzeo moćni državni investicioni fond Dubaija (ICD).

"Vijestima" se proteklih dana obratilo nekoliko zaposlenih, koji tvrde da su im pretpostavljeni, većinom strani menadžeri, najavili da će uskoro ostati bez posla.

"U posljednjoj godini, desetak naših kolega je otpušteno uz objašnjenje da se sprovodi nova sistemtizacija i da budžet firme ne dozvoljava toliki broj radnika. Nekolicini ljudi koji već godinama rade u Porto Montenegru na poslovima održavanja higijene u zgradama, vozača, baštovana ili tehničkog održavanja, krajem jula kada su istekli uobičajeni ugovori na šest mjeseci, produženi su na samo tri, a sada ih menadžeri zovu da potpišu ugovore na samo mjesec dana, do kraja oktobra", ispričao je "Vijestima" jedan od radnika.

Uprkos tome što se navodno najavljuje intenziviranje razvoja Porto Montenegra, menadžeri koji su uglavnom ostali nepromijenjeni iz vremena kada je marinom gazdovao Piter Mank, zaposlenima poručuju da im je budžet za narednu godinu smanjen i da zbog toga moraju otpustiti "tehnološke viškove".

Riječ je uglavnom o radnicima čije su plate najmanje i koji rade godinama.

"U junu niko nije pominjao navodnu novu sistematizaciju, samo su nam odnedavno počeli o tome pričati i tražiti da potpišemo ugovore za rad na određeno vrijeme, do kraja oktobra. To nam je hvala za sve ono što radimo, često ostajući i po 15 sati dnevno na poslu i štiteći zagarantovanu diskreciju klijenata firme, ćutke gledajući raznorazne stvari koje se događaju u Portu".

Sagovornici "Vijesti" ističu da rade za "mizerne plate", a da se menadžerima - strancima isplaćuju "žestoki bonusi".

"Država ne stoji iza svojih državljana - radnika, već tetoši investitore".

Zaposleni kažu da Porto Montenegro ima zakonski status "projekta u razvoju", što im omogućava da zaposlenima ne da radni odnos na neodređeno vrijeme.

Kažu da u Portu ima i dosta penzionera, zato što se poslodavcu isplati da ih angažuje jer državi za njih ne mora da plaća poreze i doprinose.

Iz kompanije nisu odgovorili na pitanja "Vijesti", među kojima i o visini prosječnih plata nižeg osoblja, razlozima za otpuštanje i broju onih koji će uskoro otići iz firme, motivima za zapošljavanje penzionera, da li na menadžerskim pozicijama imaju bilo koga iz Tivta ili Boke...

"Većina pitanja koje ste postavili spadaju u domen poslovne tajne... S tim u vezi, ne možemo komentarisati plate zaposlenih, njihove funkcije, kao i politiku vođenja naših ljudskih resursa", poručili su.

Iz kompanije tvrde da imaju zaposlenih 1.050 radnika

U komapniji "Adriatic Marinas" i firmama čiji je osnivač, 31. avgusta bilo je 466 zaposlenih, od čega je 79 odsto iz Crne Gore, saopšteno je "Vijestima" u kompaniji koja stoji iza Porto Montenegra.

Kada je 30. juna 2007. firma preuzela bivše vojno brodogradilište "Arsenal", na čijem mjestu je izgrađen Porto Montenegro, uz otpremninu je kući pošlo 470 radnika.

Iz kompanije tvrde da je "ukupan broj zaposlenih koji rade u marini i naselju Porto Montenegro, uključujući zaposlene u restoranima, maloprodajnim i objektima uslužnih djelatnosti, zaposlene u građevinskim kompanijama koji su angažovani na izgradnji rezidencijalnog dijela i marine”, 31. avgusta iznosio 1.050.

Bonus video: