PKCG: Kineska provincija Guizhou zainteresovana za saradnju sa CG

„Zainteresovani smo za informacije o projektima koje planirate da realizujete u Crnoj Gori, a za koje mogu konkurisati naše kompanije"
0 komentar(a)
PKCG, Foto: PKCG
PKCG, Foto: PKCG
Ažurirano: 02.10.2016. 12:40h

Kineska provincija Guizhou je zainteresovana za intenzivnu saradnju sa Crnom Gorom, prije svega u izgradnji saobraćajne i druge infrastrukture u zemlji, saopšteno je na sastanku delegacije te oblasti sa predsjednikom Privredne komore (PKCG), Velimirom Mijuškovićem.

Šef delegacije Čen Goud je rekla da Guizhou karakteriše težak planinski teren sličan crnogorskom, na kojem su oni izgradili veoma kvalitetnu putnu mrežu i brze pruge što je doprinijelo značajnom ekonomskom razvoju provincije u posljednjih četvrt vijeka.

Oni su, kako je saopšteno iz PKCG, spremni da rješenja i ekspertska znanja u toj oblasti podijele sa crnogorskim partnerima, ali takođe mogu mnogo da nauče i iz crnogorskih iskustava.

„Zainteresovani smo za informacije o projektima koje planirate da realizujete u Crnoj Gori, a za koje mogu konkurisati naše kompanije. O tome može biti više riječi u julu naredne godine, kada planiramo da organizujemo konferenciju u čijem radu će učestvovati predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i delegacija privrednika iz vaše države, koji tada mogu uspostaviti kontakte sa kineskim kompanijama“, rekla je Goud.

Prema njenim riječima, od Crne Gore mogu naučiti kako da razvijaju hotelske kapacitete najvišeg nivoa, a takođe žele da domaći mliječni proizvodi pronađu put na tržište provincije Guizhou.

Mijušković je predstavio rezultate ekonomije Crne Gore od obnove nezavisnosti, kao i aktuelni fokus koji je na razvoju saobraćajne i energetske infrastrukture.

U tome je, kako je kazao, već uspostavljena saradnja sa kineskim partnerima, pošto kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradi dionicu auto puta od Smokovca do Mateševa, i postoji interesovanje kompanija iz te zemlje i za energetske projekte, u prvom redu hidroelektrane.

„Očekujem da će kineska strana biti zainteresovana i za valorizaciju luke Bar, odnosno njenih mogućnosti pretovara robe iz Kine za centralnu, istočnu i zapadnu Evropu i obrnuto“, kazao je Mijušković.

On je upoznao goste da su širom Crne Gore oformljene biznis-zone koje pružaju investitorima brojne povoljnosti za poslovanje, u smislu izgrađene infrastrukture i poreskih olakšica.

On je kazao da očekuje da će prilika za njihovu kao i prezentaciju predstojećih projekata biti tokom te planirane konferencije.

Sastanak u čijem je radu učestvovao i savjetnik predsjednika države, Ruždija Tuzović, održan je u petak.

Tuzović je kazao da očekuje da će do konferencije biti nastavljena intenzivna komunikacija predstavnika privreda dvije zemlje.

U okviru posjete Crnoj Gori, delegacija provincije Guizhou sastala se i sa Vujanovićem

Bonus video: