Kavarićevo ministarstvo tvrdi da Mijović „lupeta”

Više puta je ponovljeno da će ponuđenim tehničkim rješenjem biti ispoštovani garantovani uslovi EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II
53 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vesko Belojević
Vladimir Kavarić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.10.2016. 07:30h

Ministarstvo ekonomije reagovalo je na tvrdnje Dejana Mijovića iz URA, u vezi sa II blokom TE Pljevlja, u tekstu “Čeka se češki CEB, pregovori u toku”.

“Dejan Mijović iz URA iznio je niz netačnih tvrdnji u programskom sadržaju objavljenom u dnevnom listu „Vijesti“, 1. oktobra 2016. godine.

Kao i obično, najbolje ga demantuju činjenice.

Nijesu tačne Mijovićeve tvrdnje o „običnoj“ i „jeftinijoj“ elektrani i o „plaćanju penala“.

Naprotiv. Više puta je ponovljeno da će ponuđenim tehničkim rješenjem biti ispoštovani garantovani uslovi EU standarda za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II.

Predviđene su savremene najbolje raspoložive tehnike (BAT), koje uključuju sve mjere čišćenja otpadnih gasova u skladu sa važećom evropskom legislativom (Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010 on industrial emissions (Integrated pollution prevention and control)): emisija SO2: do 150mg/nm3, emisija NOx: do 200 mg/nm3, emisije prašine: 10 mg/nm3.

Pored toga, češka kompanija je potvrdila da ova ponuda obuhvata i postrojenje za selektivnu katalitičku redukciju oksida azota (SCR) u slučaju definisanja još rigoroznijih međunarodnih strandarda ukoliko se pojave u budućnosti. Mijovićeva tvrdnja da su za II blok TE Pljevlja „premijerovi ljudi potpisali ugovor“ na najbolji način pokazuje vjerodostojnost svih njegovih dosadašnjih izjava. Ugovor su prije tri dana potpisali Peter Bodnar i Martin Pohlodek iz Škode Praha i Tonino Maglio iz EPCG.

Netačna je Mijovićeva tvrdnja da A2A može da proda svoje akcije u EPCG „bilo kome”.

To bi bilo moguće da je ostalo rješenje za koje se zalagao Mijović i oni koji su ga nakratko bili poslali u EPCG, a to je da se ne potpiše akcionarski ugovor sa A2A.

Međutim, pošto je država vodila računa o zaštiti interesa u EPCG, ugovorom je definisala pravo preče kupovine akcija A2A u EPCG.

To pravo, kao što je javnosti poznato, ostaje na snazi i kada ugovor istekne.

Iz iznijetih činjenica slijedi da Mijović opet lupeta”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: