EPCG ima trećinu novca za drugi blok Termoelektrane

Iz EPCG su “Vijestima” kazali da su pregovori sa češkom bankom intenzivirani nakon potpisivanja ugovora sa Škodom
9 komentar(a)
Milo Đuaknović, drugi blok Termoelektrane, Foto: EPCG
Milo Đuaknović, drugi blok Termoelektrane, Foto: EPCG
Ažurirano: 01.10.2016. 14:26h

Pregovori sa Češkom eksportnom bankom (CEB) o finansiranju drugog bloka Termoelektrane nijesu propali, već su intenzivirani nakon potpisivanja ugovora sa Škodom Prahom, kazali su “Vijestima” iz Elektroprivrede.

Iz EPCG su naveli da je preduslov za intenziviranje pregovora bio ugovor o izgradnji drugog bloka kojim je definisana finansijska konstrukcija projekta.

Predstavnici EPCG i češke kompanije Škoda Praha potpisali su u četvrtak ugovor o izgradnji drugog bloka TE nakon dvije godine pregovora. Investicija je vrijedna oko 324 miliona eura, a izvjesno je da će troškovi ovog projekta biti značajno veći.

“Iako su preliminarni razgovori sa Češkom eksportnom bankom već inicirani, nije se moglo ući u pregovore dok nije utvrđena konačna cijena i dok obje kompanije, dakle EPCG i Škoda Praha, nisu potpisale ugovore koji definiše tu cijenu. Prije potpisivanja ugovora, pregovori sa češkim finansijskim institucijama su vođeni, a u četvrtak su nakon potpisivanja i intenzivirani u skladu sa međunarodnom finansijskom praksom”, istakli su iz EPCG.

Iz kompanije su podsjetili da je od slanja pozivnih pisama na sve relevantne adrese i traženje partnera u postupku 2013. godine, obezbjeđivanje sredstava do 85% je obaveza budućeg partnera.

“EPCG ima značajna finansijska sredstva i da je spremna da oko 30 odsto projekta finansira iz sopstvenih izvora. Ovo je jasan signal i finansijskim institucijama, pa vjerujemo da će se pregovori sa CEB-om brzo i uspješno završiti”, zaključili su iz EPCG.

Premijer Milo Đukanović rekao je nakon potpisivanja ugovora da će se projekat realizovati “iz ovih ili onih izvora” i da ne zavisi ni od kakvih bankarskih kredita.

Bivši član odbora direktora EPCG Dejan Mijović (URA) ocijenio je da je indikativno da i pored više javnih prozivki, premijer i saradnici još nijesu napravili računicu, niti objasnili javnosti zašto bi da grade običnu, jeftiniju TE koja ispušta štetne gasove zbog čega mora plaćati visoke penale, umjesto nešto skuplje, ali naprednije.

Nijesu, kako je dodao, odgovorili ni zašto nijesu konsultovali građane Pljevalja da li bi umjesto ponuđene radije htjeli TE koja bolje štiti njihovo zdravlje i životnu sredinu.

Premijer i saradnici, kako je naveo, izabrali su jeftiniju TE procjenjujući da bi bila profitabilnija za EPCG ako ostane pod njihovom kontrolom, jer bi rastuće penale za emisiju štetnih gasova mogli prevaliti na građane kroz više cijene struje, a zdravstvenim problemima Pljevljaka nijesu se bavili niti namjeravaju.

Mijović: Gube izbore pa se neće pitati ko gradi termoelektranu

Mijović je kazao da su premijerovi ljudi potpisali ugovor, ali će on, njegov brat, kumovi i bliski prijatelji izgubiti vlast 16. oktobra, pa se neće ni pitati ko će i kako graditi drugi blok.

"Saglasno čvrstom neoliberalnom uvjerenju da profite treba privatizovati a rizike socijalizovati, ovi najbogatiji Crnogorci ne nude da ulažu sopstvena sredstva u ovaj navodno visokoprofitabilni projekat, već im više odgovara da njihove građevinske firme kao što su 'Čelebić' i Bemax budu 'sigurni' podizvođači posla koji finansira državna EPCG”, kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, pošto je premijer dozvolio A2A da proda svojih 41,7 odsto akcija u EPCG bilo kome, iskustvo pokazuje da bi njegovi najbliži srodnici, kumovi i prijatelji mogli steći i vlasničku i upravljačku kontrolu nad crnogorskim najvećim preduzećem ako ponovo uspiju da na prevaran način zadrže vlast.

Mijović je uvjeren da će nova vlast obaviti reviziju projekta i ugovora sa Škodom, objaviti sve studije i dokumenta i nakon javne konsultacije donijeti odluku o gradnji drugog bloka koja će biti u najboljem interesu građana.

Bonus video: