Brković se opet nudi da grije Pljevljake

Brković tvrdi da bi, bez centa ulaganja, grad mogao da dobije čistu energiju iz energane firme “Vektra Jakić”
51 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2016. 06:10h

Vlasnik kompanije “Vektra Jakić” Dragan Brković ocijenio je da je grijanje Pljevalja energijom iz njegove energane najracionalnije rješenje.

On je saopštio da bi, “bez centa ulaganja”, grad sljedeće godine mogao da dobije “čistu energiju” iz energane na biomasu.

“Znam, razgovara se i oko termoelektrane i oko mogućnosti izgradnje drugih izvora, ali ono što je najracionalnije je izvor iz naše energane. Ukoliko infrastruktura može da podrži, Pljevlja sledeće mogu imati čistu energiju iz biomase“, tvrdi Brković.

On je kazao da su već ugovorili rekonstrukciju energetkog bloka u “Vektri Jakić”, kapaciteta 45 megavata.

“Jedan kotao od 10 megavata biće isporučen u martu i imamo apetita da nastavimo da još jedan kotao od 20 megavata tokom sledeće godine ugovorimo. Tako da ćemo imati 30 megavata toplote na biomasu koja potpuno može da zadovolji potrebe 'Jakića' i... da bez problema gradu damo toplotu po tržišnim uslovima, bez investicija, bez bilo kakvih ulaganja države i Opštine“, rekao je Brković.

Iz bivše lokalne uprave ranije su optuživali Brkovića da je njegova kompanija glavni krivac što prije pet godina nije realizovan kredit i grant za toplifikaciju grada na biomasu, od ukupno 6,5 miliona eura.

Brković je za neuspjeh optuživao lokalnu administraciju.

Vlada je 2011, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala ugovor na 4 miliona eura i 2,5 miliona granta, za toplifikaciju grada na biomasu, gdje bi se kao bazni izvor koristila energana “Vektre Jakić”.

U pismu koje je uputio bivšoj lokalnoj upravi Radosav Ralević iz kancelarije EBRD u Podgorici, a u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da zbog problema u kojima se nalazi kompanija “Vektra Jakić” nije bilo moguće realizovati kredit. Brković je i tada tvrdio da su oni spremni da “do kraja godine daju energiju u te svrhe”.

“Želio bih da vas obavjestim da kredit za uvođenje modernog sistema grijanja na biomasu u Pljevljima nije još uvijek realizovan zbog lošeg finansijskog stanja 'Vektre Jakić' i njene nemogućnosti da realizuje svoj dio obaveza”, piše u pismu koje je Ralević uputio tadašnjem potpredsjedniku Opštine Bogolubu Iriću.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, koji prema brojnim izvorima nije u dobrom odnosima sa Brkovićem, ranije je izjavio da će se nova gradska toplana na ugalj graditi u naselju Radosavac, na stotinjak metara od “Vektre Jakić”.

Nakon izgradnje toplane, čija se vrijednost radova procjenjuje na preko četiri miliona eura, stvoriće se uslovi da se stavi van snage kotlarnica u Skerlićevoj ulici.

Pljevlja su zvanično najzagađeniji grad u Crnoj Gori, a tome je u značajnoj mjeri doprinjelo i to što se većina domaćinstava grije na drva i ugalj.

Bonus video: