Bivši radnici "Novog Prvoborca": Sutkinja Dragišić namjerno odugovlači postupak

"Ovakav postupak sudije izaziva opravdanu sumnju da postoji opstrukcija daljnjeg postupka. Mi već duže vrijeme ukazujemo da sudija ne zakazuje na vrijeme ročišta. Jedno ročište je odložila bez znanja našeg advokata", tvrdi nekadašnji sindikalni vođa "Novog Prvoborca", Zahid Hodžić
238 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Novi prvoboraac, Foto: Slavica Kosić
Radnici Novi prvoboraac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.09.2016. 16:04h

Bivši radnici kompanije "Novi Prvoborac" tvrde da sutkinja hercegnovskog Osnovnog suda Dijana Dragišić odugovlači postupak u njihovoj tužbi protiv menadžmenta firme i tako im nanosi ogromnu štetu.

40 bivših radnika "Novog Prvoborca" dobilo je ranije pravosnažnu presudu zbog neisplaćenih zarada, nako čega je izvršena blokada računa firme.

Njihovih 40 kolega takođe su podnjeli tužbe zbog neisplaćenih zarada i prije dva dana je održano ročište.

"Viši sud iz Podgorice vratio je predmet hercegnovskom Osnovnom sudu sa nalogom da se umjesto izgubljene zarade u punom iznosu uključujući i učinak, presudi minimalna zarada. Predmet je vraćen prije tačno tri mjeseca i po zakonu o parničnom postupku prvostepena sudija je bila dužna da zakaže raspravu najkasnije u roku od 30 dana, posebno kada se ima u vidu da je riječ o hitnom radnom sporu sa većim brojem tužilaca. Sudija Dijana Dragišić zakazala je suđenje tek nakon tri mjeseca, i na taj način radnici su dovedeni u vremenski škripac jer Plan reorganizacije Novog Prvoborca ističe 31 decembra ove godine", pojašnjava pravni zastupnik radnika Jovan Pejović.

On kaže i da se suđenje moglo zaključiti, jer u spisima postoji izvještačen iznos minimalne zarade.

"Sudija je donijela za nas neočikivanu i iznenađujuću odluku, da počne iznova vještačenje u parnici koja je trajala pet godina za nešto što je već izračunato. To za nas praktično znači da nećemo stići do kraja godine da završimo parnicu i postoji realna opasnost da nam propadene ovo potraživanje", ističe Pejović.

"Ovakav postupak sudije izaziva opravdanu sumnju da postoji opstrukcija daljnjeg postupka. Mi već duže vrijeme ukazujemo da sudija ne zakazuje na vrijeme ročišta. Jedno ročište je odložila bez znanja našeg advokata", tvrdi nekadašnji sindikalni vođa "Novog Prvoborca", Zahid Hodžić.

Pejović kaže i da su poslali kontrolni zahtjev koji otvara mogućnost naplate potraživanja od starne države zbog sporosti suda.

"Istovremeno smo tražili izuzeće sudije Dragišić, obratili smo se ombudsmanu i predsjedniku Vrhovnog suda kako bi se izbjegla šteta po radnike i po državu", navodi Pejović.

Iako grupa od 40 radnika ima pravosnažnu presudu na iznos od oko 122.000 eura, do sada nisu dobili ni eura, jer je račun Prvoborca blokiran, a priliv sredstava minimalan i nedovoljan za isplatu radnika.

Podsjećaju da je na imovinu "Novog Prvoborca" stavljena hipoteka u korist, za njih misteriozne, firme "Pit investment".

Prema njihovim informacijama novac za upisane hipoteke nije uplaćen.

"Jer da je novac uplaćen, radnici bi naplatili svoja potraživanja po pravosnažnoj presudi, jer je račun "Novog Prvoborca" u blokadi", objašnjava Pejović.

Nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD "Novi Prvoborac" u novembru 2011. godine uveden stečaj .

U međuvremenu je usvojen plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj koji bi trebalo da bude završen u ovoj godini.

Radnici tvrde da se umjesto reorganizacije firme i pokretanja proizvodnje rasprodaje imovina procijenjena na oko 16,5 miliona eura.

Bonus video: