Ne može kineski kredit za socijalu

Vlada ne može trošiti novac namijenjen za izgradnju autoputa za tekuću potrošnju, smatraju Damjanović i Bojanić
25 komentar(a)
Ivan Brajović, grdnja autoputa, Foto: Zoran Đurić
Ivan Brajović, grdnja autoputa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.09.2016. 05:43h

Vlada ne može trošiti novac namijenjen za izgradnju autoputa za tekuću potrošnju jer je kredit koji je uzela od kineske Eksim banke namjenski. Uz to, članom 13. ovogodišnjeg Zakona o budžetu precizirano je da nije dozvoljeno preusmjeravanje novca sa tog projekta. To su u razgovoru za "Vijesti" kazali opozicioni poslanici Mladen Bojanić i Aleksandar Damjanović (SNP).

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nedavno je u intervjuu "Vijestima" rekao da nije potrebno da se radi rebalans ovogodišnjeg budžeta, te da će novac za socijalne naknade biti obezbijeđen preusmjeravanjem 100 miliona eura sa stavke za autoput koji nijesu potrošeni zbog kašnjenja radova.

"Članom 47 sistemskog Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti zabranjeno je preusmjeravanje novca iz godišnjeg budžeta sa kapitalnog na tekući budžet. U ovogodišnjem Zakonu o budžetu u članu 15 ponavlja se odredba o zabrani preusmjeravanja, a u članu 13 se dodatno definiše da nije dozvoljeno preusmjeravanje sredstava sa projekta izgradnje autoputa. Nakon citiranja ove trostruke zabrane, najblaže rečeno je veoma čudno da Lazović, koji je zadužen za ekonomsku politiku, govori o mogućnosti preusmjeravanja 'neutrošenog' novca za autoput za namjene finansiranja rashoda tekućeg budžeta", kazao je Damjanović.

On je dodao da to može značiti da Lazović ili nije obaviješten o odredbama zakona koji definišu budžetsku politiku ili svjesno priziva kršenje zakona. Damjanović smatra da to nije dobra poruka, naročito kada dolazi od nekoga ko deceniju i duže učestvuje u kreiranju ekonomske i budžetske politike države.

"Naravno da se ne može trošiti novac od autoputa za tekuću potrošnju jer je to namjenski kredit, ali od ove vlasti me ništa više ne može iznenaditi. Za upoređenje, Krivični zakon Crne Gore prepoznaje nenamjensko trošenje kredita kao krivično djelo”, istakao je Bojanić.

On je kazao da Lazović nastavlja sa praksom partijskog kolege Ivana Brajovića da drugi plaćaju za njihove potrebe.

"Nakon sto je Brajoviću troškove partijskih skupova Socijaldemokrata platila Direkcije za željeznice, a novac iz Fonda PIO preusmjeran za plaćanje otpremnina radnicima Brodogradilista iz Bijele, sad nam Lazović predlaže da novac od kineskog kredita isplatimo majkama sa troje i više djece. Samo nam još treba informacija na koga će ovaj put svaliti krivicu”, kazao je Bojanić.

Damjanović je kazao da je pitanje kako je moguće da se 21 mjesec nakon donošenja zakona o autoputu i nakon što je ovogodišnjim budžetom kod Ministarstva saobraćaja opredijeljeno 239 miliona eura za gradnju odjednom, po riječima Lazovića ima nepotrošeno najmanje 100 miliona.

"Objašnjenje da je to 'zbog dužeg trajanja pripremnih radova' je neodgovorno. To, imajući u vidu posledice koje država trpi zbog sada već velikog kašnjenja u izvođenju projekta i činjenice da je za ovako koncipiranu Vladu to očigledno 'veliki zalogaj' koji je trebao, a neće, da donese političke predizborne poene”, zaključio je Damjanović.

Ministar finansija Raško Konjević ranije je kazao da nema namjeru da preusmjerava novac sa kapitalnog na tekući budžet jer se za tako nešto dobija poziv specijalnog državnog tužioca.

Za godinu i po rupe za most, i po desetak metara za tri tunela

Damjanović je kazao da dinamika dosadašnjih radova ne uliva optimizam da se autoput može završiti kako je planirano za četiri godine, pogotovo ako ga nastavi realizovati ova izvršna vlast.

On je ocijenio da su neophodne političke promjene nakon kojih će nova Vlada mnogo odgovornije i ozbiljnije pristupiti ispunjavanju konstituisanih obaveza u dijelu gradnje autoputa.

“Sve to kako bi se autoput završio na način na koji je planiran u pogledu dinamike gradnje i potrebnih finansijskih sredstava. Uz to, što je ne manje važno, i u pogledu transparentnosti svih aspekata projekta kojim u dosadašnjem periodu svakako ne možemo biti zadovoljni”, kazao je Damjanović.

Bojanić je rekao da kada je riječ o rokovima za završetak gradnje odavno ne vjeruje premijeru Milu Đukanoviću i “njegovim satelitima”.

"Prošlo je godinu i po od zvaničnog početka radova, a ovih dana čitamo da je iskopano nekoliko rupa za stubove mosta na Moračici, a probijaju se tri tunela. Stigli su da za godinu i po probiju od jednog tunela 26 metara, drugog osam i trećeg 10 metara”, rekao je Bojanić.

Bonus video: