Žugić: Garantovani depoziti do 50.000 eura u Atlas i IBM banci su bezbjedni

"Mi mislimo da će ove mjere dati šansu da se banke oporave. Moratorijum je u najkraćem mogućem vremenu. Vrlo brzo ćemo imati stanje i presjek osnovih parametara ovih ranjihvih banaka", rekao je Žugić
369 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković

Svi garantovani depoziti do 50.000 eura u Atlas i IBM banci su bezbjedni i oni će biti isplaćeni klijentima poslije isteka moratorijuma koji je uvela privremena uprava Centralne banke (CBCG), kazao je danas guverner Radoje Žugić.

On je kazao da izuzev plata, penzija i socijalnih davanje i štete koje se tiču zdravlja neće biti drugih isplata, jer kad bi to dozvolili stvorili bi se dodatni problemi.

"Mi mislimo da će ove mjere dati šansu da se banke oporave. Moratorijum je u najkraćem mogućem vremenu. Vrlo brzo ćemo imati stanje i presjek osnovih parametara ovih ranjihvih banaka", rekao je Žugić na konferenciji za novinare.

On je kazao da situacija u Atlas i IBM banci nije uticala na ostatak bankarskog sektora i da su sve ostale banke stabilne.

Žugić je objasnio da 87.000 klijenata u dvjema bankama u kojima je CBCG uvela privremenu upravu ima garantovane depozite do 50.000 eura, dok je 560 klijenata koji su prekoračili taj nivou.

"Cilj privremene uprave je da ovaj drugi dio deponenata zaštitimo u pokušaju ozdravljenja banke, odnosno, na mikroaspektu je cilj privremene uprave zaštita deponenata i povjerilaca banke. Privremena upravu predstavlja korektivnu mjeru pokušaja oporavka ovih banaka i da se vrate na zdrav kolosjek. Ova mjera ne znači stečaj ili likvidaciju, već namjeru da dvije banke oporavimo. Mi mislimo da će ove mjere dati šansu da se banke oporave. Moratorijum je u najkraćem mogućem vremenu." kazao je Žugić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da se kriza nema nikakve efekte na ostatak bankarskog sektora koji je stabilan, visoko lividan i adekvatno kapitalizovan, te da Atlas i IBM imaju nešto iznad šest odsto učešća u ukupnom sistemu. Žugić je kazao da će se tokom moratorijuma saglati svi aspekti tih banaka i da će brzo imati stanje i presjek osnovih parametara ovih ranjivih banaka.

"Moratorijumom su obustavljena sva plaćanja, izuzev plate, penzije i socijalna davanja. Napravićemo radnu grupu za neke alarmantne situacije ako se desi nešto da ljudi koji imaju svoje depoite, ne ostanu bez liječenje i nekih elementarnih životnih uslova. Razumijemo da postoje pravni subjetki koji duguju novac državi, ali ako imate sav novac u jednoj banci onda je to problem diverzifikacije rizika" rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, privremena uprava će najprije postojećim vlasnicima ponuditi dokapitalizaciju, a nakog toga drugima koji pokažu interesovanje. Guverner vjeruje da neće doći do produženja moratorijuma nakon 45 danam, jer bi to napravilo dodatni nered na finansijskom tržištu.

Žugić je objasnio da su u posljednje dvije godine na dnevnom nivou sprovodili monitoring koji je uz dodatne mjere proizveo novi kapital od 11,3 miliona eura, imovinu od 35 miliona i hartije od vrijednosti u nominalnom iznosu od 17 miliona.

"Kroz naše mjere smo značajno unaprijedili rad, ali se dešavaju dva ekstremna slučaja pad garancije od 15,2 miliona što je i malo negativan uticaj na kapital i solventnost. Drugi slučaj je blokada od 63 miliona eura od strane nadležnih organa. Ta dva slučaja su dovela do uvođenja privremene uprave", objasnio je Žugić.

Bonus video: