Hiljadu plus i narednih godina: Nastavak projekta biće još bolji

Kamatna stopa u prethodnom projektu je iznosila 4,90%, dok je u ovom 3,99% što je za 2 i više odsto niže od kamata koje su bile aktuelne na crnogorskom tržištu na početku projekta, krajem 2015. godine
429 pregleda 7 komentar(a)
Jelena Paović, Foto: Zoran Đurić
Jelena Paović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.09.2016. 17:35h

Projekat pomoći građanima u rješavanju stambenih potreba Hiljadu plus biće nastavljen i narednih godina, a proces prijave treba da bude dodatno pojednostavljen i još prihvatljiviji građanima, bankarske procedure efikasnije, kreditna sredstva dostupnija, a ponuda stanova raznovrsnija i jeftinija, posebno u sjevernom dijelu Crne Gore, kazala je u intervjuu za “Vijesti” sekretar Projektnog odbora Jelena Paović.

U kojoj fazi je projekat 1000 plus, koliko je vaučera podijeljeno građanima, a koliko ugovora su građani potpisali sa građevinskim kompanijama, odnosno bankama? Koliko porodica će prema vašim očekivanjima u ovom projektu riješiti stambeno pitanje?

Projekat rješavanja stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima 1000+, koji je nastavak projekta realizovanog 2010-2011, započeo je krajem prošle godine i ulazi u završnu fazu.

U ovogodišnjem projektu 674 građanina je ostvarilo pravo na realizaciju vaučera, a do sada je podijeljeno 555 vaučera u 5 faza. Prvi vaučeri su podijeljeni prioritetnim ciljnim grupama, zatim dvije grupe vaučera mladim bračnim parovima, zaposlenim u javnom sektoru i ostalima i dvije grupe vaučera građanima sa liste čekanja.

Dobitnici vaučera su do sada potpisali 354 predugovora sa građevinskim kompanijama u iznosu od preko 18 miliona eura, dok je sa bankama sklopljen 251 ugovor o kreditu, čija je vrijednost blizu 10,4 miliona eura.

Očekuje se da će ukupno oko 400 domaćinstava, odnosno preko 1000 građana Crne Gore riješiti stambeno pitanje učešćem u ovogodišnjem projektu 1000+. Konačan broj ćemo znati nakon isteka važnosti vaučera i procedura sklapanja predugovora sa građevinskim kompanijama i ugovora sa bankama.

Da li će biti novih podjela vaučera u ovogodišnjem projektu 1000+?

U skladu sa metodologijom dodjele vaučera u odnosu na vrijeme podnošenja aplikacije, ušteda na osnovu konačne procjene kreditne sposobnosti i odustajanja građana od učešća u projektu, kao i na osnovu isteka roka važenja vaučera od 60 dana, očekujemo da će 119 građana koji se nalaze na listi čekanja početkom oktobra dobiti vaučere.

Da li će narednih godina biti nastavka ovog ili sličnog projekta pomoći građanima u rješavanju stambenih potreba?

Saradnja Vlade Crne Gore sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i sa građevinskim kompanijama i bankama, sa ciljem obezbjeđenja pristupa stanovanju građanima sa srednjim i nižim primanjima, projektovana je dugoročno i u kontinuitetu.

Prva faza projekta u periodu 2010-2011. godine ocijenjena je transparentnom, kvalitetnom i uspješnom, prije svega u interesu građana Crne Gore. Tadašnji projekat je kvalifikovan kao jedinstven projekat CEB-a sa nekom od Vlada regiona.

Kako je i ova faza projekta do sada uspješno realizovana, cilj nam je da projekat 1000+ realizujemo i u narednim godinama, s obzirom da su osnovni ciljevi projekta podrška građanima Crne Gore i podsticaj dinamičnom razvoju privrede.

Da li ste prilikom realizacije ovogodišnjeg projekta primijetili da li se nešto u vezi uslova ili procedure može poboljšati kako bi više građana ispunjavalo uslove i projekat bio još uspješniji?

U nastavku projekta smo ponudili bolje uslove od onih u prvoj fazi projekta. Naime, u prethodnom projektu jedan od uslova su bila maksimalna neto primanja za prvog odraslog člana domaćinstva 500 eura, za drugog 250, a za svako maloljetno dijete po 150 eura. U okviru aktuelnog projekta ti iznosi su veći i iznose 600 eura za prvog punoljetnog člana domaćinstva, 420 za drugog i po 300 eura za maloljetnu djecu.

Kamatna stopa u prethodnom projektu je iznosila 4,90%, dok je u ovom 3,99% što je za 2 i više odsto niže od kamata koje su bile aktuelne na crnogorskom tržištu na početku projekta, krajem 2015. godine. Tarife notarskih usluga su 50% niže od uobičajenih, a osiguravajuće kuće nude povoljnije premije osiguranja za učesnike projekta 1000+.

Međutim, iskustva iz ove faze idu u prilog činjenici da naredni projekat 1000+ treba osmisliti tako da proces aplikacije bude dodatno pojednostavljen i još prihvatljiviji građanima, bankarske procedure efikasnije, kreditna sredstva dostupnija, a ponuda stanova raznovrsnija i jeftinija, posebno u sjevernom dijelu Crne Gore.

Do sada 39 stanova za prioritetne

Od ukupno 68 vaučera koji su u prvom krugu dodijeljeni prioritetnim ciljnim grupama, do sada je realizovano 39 , odnosno 57,35%. Od toga su 30 vaučera realizovali samohrani roditelji, 3 lica sa invaliditetom, 4 lica čiji je član porodice lice sa invaliditetom, 1 lice bez roditeljskog staranja I 1 lice koje je žrtva nasilja u porodici.

U kategoriji Javni sektor dodijeljeno je 205 vaučera, od kojih je realizovano 89 (43,41%). Od 156 mladih bračnih parova njih 70 (44,87%) je realizovalo vaučere, a u kategoriji ostali, od ukupno 126 dodijeljenih vaučera realizovana su 53 (42,06%).

Dobra saradnja sa partnerima, sve nejasnoće riješili za 24 sata

Saradnja sa svim učesnicima u projektu je bila konstruktivna i u mjeri maksimalno mogućeg efikasna, s obzirom da smo na dnevnoj bazi u komunikaciji sa građanima, predstavnicima banaka, građevinskih kompanija, osiguravajućih društava i Notarske komore. Projektni odbor je održao 30 sjednica i u stalnom je zasjedanju od početka Projekta, pa sve do okončanja početkom naredne godine. Pored višestruke provjere svih pristiglih aplikacija, Projektni odbor je na sve zahtjeve, molbe, eventualne primjedbe odgovorio u roku od 24 sata i sve eventualne nejasnoće rješavao u korist korisnika vaučera, a u skladu sa pravilima projekta.

Svakako da prostor za unapređenje saradnje postoji i sigurno će građani Crne Gore već u narednom projektu uvidjeti dodatne pozitivne pomake u odnosu na aktuelnu i prethodnu fazu projekta.

Bonus video: