DAN RUDARA OBILJEŽEN U NIKŠIĆU I PLJEVLJIMA

Obrenić: Gore je nego što pamtimo

Podzemni rudokop “Biočki stan” juče je otvoren u Nikšiću, osam godina nakon što ga je zatvorio bivši vlasnik Rudnika boksita - CEAK
152 pregleda 7 komentar(a)
Dan rudara, Foto: Svetlana Mandić
Dan rudara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.02.2019. 17:25h

Položaj zaposlenih u Rudniku uglja u Pljevljima je danas gori nego prije sedam godina, tvrdi predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja (RU) Miloš Obrenić.

Obrenić je, povodom Dana rudara kazao da su zaposleni 2009. godine imali veće plate nego danas iako je te godine u rudniku radilo 500 radnika više nego danas, a proizvodnja bila značajno manja.

On je ove tvrdnje potkrijepio i primjerom njegove mjesečne zarade, koja je kako ističe za 200 eura manja nego 2009.

“Šta nas čeka u narednom periodu, teško je predvidjeti, daj Bože dobro. Pametno bi bilo da radnici dignu svoj glas protiv, jer čelnici sindikata ništa ne mogu sami uraditi“, rekao je Obrenić.

On je kazao da Dan rudara zaposleni u Rudniku dočekuju sa neizvjesnošću za dalju sudbinu najveće pljevaljske kompanije, jer se u javnosti pominje smanjenje radnih mjesta.  Istakao je da se kroz novi Granski kolektivni ugovor za energetiku  pokušava smanjiti privilegije koje su do sada imali radnici, što zagovara Unija poslodavaca Crne Gore. 

“Mislim da nema razloga strahu ako smo zaista pravna država. Rudnik ima perspektivu, a napadi sa strane na ovu kompaniju su nedobronamjerni i ja sam ubijeđen da će Rudnik u narednom periodu biti srce privrede Crne Gore. Ako tako ne bude, onda sam u zabludi. Nema Crne Gore bez Rudnika i Termoelektrane”, rekao je Obrenić.

S druge strane, predsjednik Odbora direktora RU Vladan Dubljević rekao je da će ta kompanija podići kredit kako bi izmirili poreski  dug državi. Kazao je da su u između dva praznika uspjeli da smanje troškove poslovanja za 17 odsto.

Povodom Dana Rudara Crne Gore i 64 godine postojanja Rudnika uglja sinoć je u Sali skupštine Opštine Pljevlja održana svečana Akademija na kojoj je govorio i  Milo Đukanović.

Đukanović je juče, sa vlasnikom kompanije Uniprom metali Veselinom Pejovićem otvorio u Nikšićku “Biočki stan”, podzemni rudokop koji je raniji vlasnik  nikšićkih Rudnika boksita Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAK zatvorila u decembru 2008. godine.

“Uniprom metali su, tokom realizacije investicije,  značajno doprinijeli poboljšanju infrastrukture, lokalnih puteva i vodovoda u Župi nikšićkoj”, kazao je Đukanović i dodao da će ponovno stavljanje u funkciju jame Biočki stan dovesti do novog zapošljavanja, posebno mještana Župe.

Radnici Boksita, posebno oni koji su radili u toj kompaniji i onda kada je slovila za jednu od najboljih u Crnoj Gori, a i šire, zadovoljni su što je jama Biočki stan ponovo krenula sa radom.

„Jamski radnici očekivali su da će jednog dana jama ponovo da krene sa radom. Danas je poseban dan jer je praznik, Dan rudara, i vidi se da je ovdje urađeno baš dosta. Ovdje je sve bilo uništeno i u katastrofalnom je stanju”, kazao je Ilija Đilas.

Dan rudara juče su obilježili i zaposleni u pljevaljskom rudniku Šuplja stijena.

Preporučujemo za Vas