Kosovari kupili Miločerski park

Na sajtu Prve banke i dalje je oglašena prodaja zemljišnog kompleksa od ukupno 6.286 m2
2182 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2016. 06:39h

Gotovo 6.000 kvadrata zemlje u srcu Miločerskog parka, Prva banka prodala je kosovskom biznismenu Kadriju Hadžilariju, za 2.200.000 eura.

To piše u ugovoru koji je banka koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović početkom oktobra 2014. zaključila sa podgoričkom firmom Work Finder, u kojoj je Hadžilari stopostotni vlasnik. Zemljište između Kraljičine i Kraljeve plaže, iznad puta, Prva banka preuzela je nakon što firma “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit od 2,2 miliona eura.

Taj novac podigli su još 2007. godine, upravo za kupovinu tog atraktivnog kompleksa.

U Centralnom registru privrednih subjekata piše da je kompaniju Work finder, 2013. godine osnovao podgorički biznismen Simon Stanaj, jedan od šestorice braće Stanaj koji su stvorili imperiju Rokšped.

Godinu kasnije, kao osnivač se upisao Hadžilari.

Work finder je registrovana kao agencija za privremeno zapošljavanje.

Inače, Hadžilari je od kraja avgusta imenovan za izvršnog direktora u firmi Jaha Montenegro, registrovane za gradnju puteva i autputeva.

Firmu za je osnovao Jahir Hoxha, koji je ujedno direktor vodeće kosovske građevinske kompanije Jaha company, sa sjedištem u Prištini.

Ugovor o prodaji 5.899 kvadrata zemlje, u koji su “Vijesti” imale uvid, Prva banka zaključila je 1. oktobra 2014. godine, kada se Hadžilari upisuje kao vlasnik firme.

Ta agencija za zapošljavanje obavezala se da u tri rate od po 733.333 eura uplati cjelokupnu prodajnu cijenu od 2,2 miliona eura.

Kako piše u ugovoru, prva rata je morala da bude izmirena 30. juna prošle godine, druga 30. septembra, a treća 31. decembra 2015. godine.

“Ugovorene strane su saglasne da će ugovor biti na pravnoj snazi, tek nakon što kupac u ugovorenom roku isplati ukupan iznos kupoprodajne cijene, a u slučaju neispunjenja obaveza, ugovor će biti raskinut po zakonu”, navodi se u ugovoru.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, Prva banka je još upisna kao vlasnik zemljišta, ali i dalje u rubrici tereti stoji zabilježba neposredne izvršenosti notarskog zapisa - zabrana otuđenja i opterećenja do isplate kupoprodajne cijene.

Na sajtu Prve banke i dalje je oglašena prodaja zemljišnog kompleksa.

„Predmetno zemljište čini više parcela ukupne površine 6,286 m2. Predmetne parcele se nalaze na potezu Miševina, 250 metara iznad obale na potezu između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru. Zemljište se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, a u neposrednoj blizini nalazi se samo nekoliko ekskluzivnih turističkih objekata. Parcele su smještene između saobraćajnice kroz Miločer i Jadranske magistrale i sa gornje strane se graniči sa magistralnim putem. Prema obali, preko puta nalazi se vila Topliš. Prilaz zemljištu je omogućen sa puta kroz Miločer”, piše na sajtu Prve banke.

Cane zemlju kupio od Vida, ali Acu nije otplaćivao kredit

Atraktivni kompleks još nije “pokriven” detaljnim planskim dokumentima, ali je planovima višeg reda predviđen za razvoj ekskluzivnog turizma.

Tu zemlju svojevremeno kupila je Subotićeva firma od neformalnog svjedoka saradnika u aferi “Košljun” Vida Rađenovića, plaćajući 300 eura po kvadratu.

“Vijesti” su ranije objavile da su predstavnici San investmentsa, inače vlasnika 37.000 kvadrata na ostrvu Sveti Nikola, početkom februara 2007. uzeli 2,2 miliona eura kredita od Prve banke, kako bi platili zemlju.

Dan nakon podizanja kredita, firma kupuje od mještanina zemljište za 2.111.800 eura, 300 eura po kvadratu.

Kao zalog za kredit, firma je tek u maju založila zemljište koje je kupila u Miločerskom parku, kada Prva banka zaključuje ugovor o kontinuiranoj hipoteci, što se kao teret upisuje u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Već sredinom juna 2008. godine, San investments kasni sa uplatom, kada se Prva banka odlučuje na vansudsku prodaju, jer je dug Canetove firme dostigao 2,5 miliona eura.

Početna cijena koju je odredila banka bila je 2,61 milion eura.

Kako punih godinu i po nije bilo ništa od prodaje, banka postiže dogovor sa San investmentsom i 30. septembra 2009. zaključuju sporazum, kojim se konstatuje da je ukupan kreditni dug firme prema Prvoj banci 17,3 miliona eura.

Firma je za kupovinu dijela ostrava Sveti Nikola, uzela od Prve banke kredit od 15 miliona eura, a potom još pet miliona, i kao hipoteku založila tu zemlju, koja je i dalje pod teretom banke.

Dvije strane su se sporazumjele da dug bude podijeljen u dvije kreditne partije - jednu od 15 miliona i drugu od 2,3 miliona eura.

Manji dug, od 2,3 miliona eura plaćen je tako što se banka uknjižila na kompleks u Miločerskom parku. To je urađeno 25. novembra 2009. kada i Uprava za nekretnine donosi i konačno rješenje.

Galerija

Bonus video: