Komisija još piše odgovor na žalbe za žičaru

Ta odluka će, kako nam je rečeno iz Državne komisije, biti donijeta i objavljena za nekoliko dana
148 pregleda 1 komentar(a)
žičara, Foto: Shutterstock
žičara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.09.2016. 16:45h

Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki čitav mjesec vijeća o žalbi slovenačkog GH holdinga na tender Direkcije javnih radova i Ministarstva održivog razvoja i turizma, vezano za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge projektovanja i izgradnje šestosjedne žičare K8, na lokalitetu Kolašin 1600, u opštini Kolašin.

Ta odluka će, kako nam je rečeno iz Državne komisije, biti donijeta i objavljena za nekoliko dana.

“Otkucano je već 34 ili 35 strana odluke. Čitav ovaj predmet ima više od 5.000 stranica, a u odluci će biti izjašnjenje za 20-ak žalbenih navoda. Kucanje odluke je pri kraju. Bitno nam je da izađemo sa odlukom koja će biti nesporna”, objasnili su “Vijestima” iz Državne komisije razlog zašto ova odluka još nije objavljena.

Slovenački holding, koji je u konzorcijumu nastupio sa kompanijom Lajtner iz Italije i Intermost d.o.o Podgorica, podnio je žalbu, u zakonskom roku, koju DJR nije uvažio, a u kojoj je iznijeto niz ozbiljnih primjedbi, ali i sumnji na angažman inženjera Ratimira Saveljića, iz firme Eminent, zbog kojeg bi, kako tvrde, mogli biti “ozbiljno uzdrmani temelji Ajnštajnove teorije relativnosti iz 1905. godine”.

Žalbom se sumnja i u potencijalni sukob interesa pojedinih činovnika Ministarstva održivog razvoja i turizma koji su imali poslovne susrete sa predstavnicima austrijske kompanije Doplmajer.

Slovenci smatraju da je ponuda prvorangiranog konzorcijuma firmi Eminent i Doplmajer, sa nizom podizvođača (i cijenom od 8.979.740 eura i garantnim rokom od pet godina), neispravna iz više razloga.

Ponuda kompanije Eurozox d.o.o. Spuž sa nekoliko podizvođača iznosila je 9.499.000 eura, dok je Konzorcijum GH Holding Slovenija, Lajtner Italija i Intermost d.o.o ponudio cijenu 9.499.950 eura.

Ovo skijalište nalazilo bi se na južnom dijelu područja planine Bjelasice. Dužina ski žičare bila bi četiri kilometra a gradilo bi se i malo akumulaciono jezero za potrebe ski centra.

Kad je gužva, rok može da se rastegne

Članom 131 Zakona o javnim nabavkama predviđeno je da je Državna komisija dužna da odluči po žalbi u roku od 15 dana od dana prijema spisa i potpune dokumentacije o postupku javne nabavke. Rok iz ovog člana može se produžiti najviše za 10 dana u slučaju potrebe angažovanja vještaka, pribavljanja mišljenja nadležnih organa i obimnosti dokumentacije.

Iz Državne komisije, kažu međutim da ovaj zakonski rok “nije imperativni, već instrukcioni”.

Na pojedine odluke po žalbama se čeka i mjesecima, a iz Komisije objašnjavaju da su često zatrpani predmetima i da ova institucija zbog nedovoljnog broja činovnika nema potreban administrativni kapacitet.

Bonus video: