Otvoren rudokop Biočki stan, premijer obećao: Do kraja godine biće zaposleno 150 osoba

„I u ovaj projekat Rudnika boksita ušli smo sa procjenom da ima perspektivu. Nećemo i nijesmo žalili ni truda, ni sredstava da podignemo rudokop na noge i evo poslije deset godina počinje i podzemna eksploatacija“, kazao je Pejović
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2016. 17:36h

Biočki stan, podzemni rudokop koji je raniji vlasnik nikšićkih Rudnika boksita Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAK zatvorila u decembru 2008.godine, svečano su za Dan rudara, 24.septembar, otvorili predsjednik Vlade Milo Đukanović i vlasnik kompanije Uniprom metali, Veselin Pejović.

Uniprom metali, koji je Boksite kupio u oktobru prošle godine za 5,39 miliona eura, u rekonstrukciju i sanaciju rudokopa uložio je više od 13 miliona, saopšteno je na svečanosti upriličnoj povodom otvaranja jame. Za rad u jami, koja je od stečaja Boksita 2013.godina služila samo za proteste rudara, angažovana je kompanija iz Poljske “Bumech”, a pored njihovih radnika biće uposleni i domaći radnici.

“U projekat Rudnika boksita ušli smo sa procjenom da ima perspektivu. Nećemo i nijesmo žalili ni truda, ni sredstava da podignemo rudokop na noge i evo poslije deset godina počinje i podzemna eksploatacija”, kazao je Pejović čija kompanija slavi četvrt vijeka postojanja.

Uvjeren je da će podgorički Kombinat aluminijuma i Boksiti od naredne godine učestvovati sa 50 odsto u ukupnom crnogorskom izvozu. Najavio je i otvaranje tri nove fabrike za preradu aluminijuma u KAP-u, čiji će finalni proizvodi ići na ino-tržište.

Poslovanje Uniproma u KAP-u i Rudnicima boksita doprinijelo je, kazao je Pejović, upošljavanju oko 200 crnogorskih kompanija u repro lancu.

“Investicija vrijedna 13 miliona eura u rekonstrukciju i modernizaciju svih objekata Rudnika boksita, uz planiranu proizvodnju od milion tona godišnje, realno će uticati na povećanje industrijske proizvodnje i ukupnog izvoza. To će svakako značiti i njihovo veće učešće u bruto domaćem proizvodu”, kazao je predsjednik Vlade uz napomenu da je ta kompanija, od ponovnog pokretanja proizvodnje boksita na površinskim kopovima Zagrad i Đurakov do 1. septembra proizvela 370 hiljada tona rude.

“Uniprom metali su, tokom realizacije investicije, kao društveno odgovorna kompanija značajno doprinijeli poboljšanju infrastrukture, lokalnih puteva i vodovoda u Župi nikšićkoj. To je važan preduslov poboljšanja životnog i društvenog standarda u tom dijelu nikšićke Opštine”, kazao je Đukanović i dodao da će ponovno stavljanje u funkciju jame Biočki stan dovesti do novog zapošljavanja, posebno mještana Župe.

“Raduje podatak da je do kraja godine planirano da na prostoru ovog podzemnog rudnika bude zaposleno oko 150 ljudi”, kazao je Đukanović.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz privrednog i političkog života Crne Gore, kao i ambasadorka Poljske, a prikazan je i film o tome kako su Zagrad, Đurakov do i Biočki stan izgledali prilikom preuzimanja Boksita od strane Uniproma, a kako izgledaju devet mjeseci kasnije.

Nagrađen najstariji rudar

Pejović je na svečanosti nagradio najstarijeg rudara Velimira Kneževića, koji je u rudokopu kao vođa smjene proveo 40 godina, kao i nekadašnjeg direktora Rudnika bokista, Vladimira Vukmirovića.

“Prije dvadesetak godina sam završio sa radom u Boksitima. Bilo je lijepo raditi ovdje. Istina, nekada je bilo teško, nekada lako, ali sve u svemu bilo je odlično. Radio sam kao jamski kopač i ovdje i na Kutskom brdu”, kazao je Knežević za “Vijesti”.

On je najstariji rudar nikšićkih Boksita koji proslavljju 68.godina postojanja.

“Kada se zatvorila jama vjerovao sam da će se ponovo otvoriti jer ovo je šteta napustiti. Baš me raduje što sve ovako lijepo izgleda jer za Boksite ima budućnosti, samo ko hoće da radi. A tako je i za rudare“, kazao je Knežević.

Galerija

Bonus video: