Trend tuži "Radu" i traži 287 hiljada eura

Bjelasici mjesecima blokiran račun, duguju za plate, ali i državi za poreze i koncesiju
3 komentar(a)
Bjelasica rada, Foto: Arhiva Vijesti
Bjelasica rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.09.2016. 15:21h

Otvoreni investicioni fond (OIF) Trend , kojim upravlja akcionarsko društvo Butterfly Finance iz Podgorice, tužio je kompaniju Bjelasica rada iz Bijelog Polja jer mu je na skupštini akcionara tog preduzeća u februaru ove godine ukinuto prioritetno pravo da učestvuje u dokapitalizciji Rade, već je nova emisija akcija prodata unaprijed poznatom kupcu.

Tužbenim zahtjevom OIF Trend traži od suda da obaveže Radu, da u roku od osam dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja, isplati tužiocu na ime otkupa 104.419 (9,3 odsto ukupnog broja) akcija, iznos od 287.779 eura sa zakonskom zateznom kamatom od dana 12. aprila 2016. godine, kao dana kada je tuženi pao u dužničku docnju, pa do konačne isplate.

U bjelopoljskoj fabrici vode, kojom većinski gazduje Zatvoreni investicioni fond Eurofond, na taj način dodatno se komplikuje situacija jer tu kompaniju mjesecima potresaju socijalni nemiri. U Radi je ostalo 50 radnika kojima se duguje osam mjesečnih zarada kao i neuplaćeni doprinosi za sedam i po godina, a nezadovoljni radnici već za iduću sedmicu najavljaju moguće proteste pred zgradom Vlade ili blokadu magistrale.

Tužilac OIF Trend nije bio saglasan sa predlogom Odluke o emisiji akcija unaprijed poznatom licu na skupštini akcionara 15. februara 2016. jer bi njegovo usvajanje značilo ukidanje priritetnog prava postojećih akcionara da upišu akcije, pa je koristeći se posebnim pravom akcionara, iz člana 32a (stav 1 tačka 4) Zakona o privrednim društvima obavijestio tuženog da će na zakazanoj Skupštini akcionara predstavnici tužioca glasati protiv navedenog predloga odluke.

„Tom odredbom Zakona propisano je da akcionar može tražiti od društva da mu otkupi akcije po prosječnoj tržišnoj vrijednosti koje su akcije imale na dan kada je donijeta odluka na Skupštini akcionara, ako je taj akcionar na Skupštini glasao protiv odluke kojom je Skupština ograničila ili ukinula prioritetno pravo akcionara da upišu akcije ili steknu zamjenjive obveznice”, ističe se između ostalog u tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Da bi akcionar ostvario ovo pravo potrebno je da ispoštuje nekoliko koraka, među kojima je i glasanje protiv tog predloga.

Iako je predstavnik OIF Trenda prisustvovao skupštini akcionara od tuženog, kako se napominje u tužbi Privrednom sudu, nije uspio do podnošenja tužbe sudu, krajem aprila ove godine, da pribavi zapisnik sa te vanredne skupštine akcionara, iz kojeg bi se utvrditi da su njihovi predstavnici glasali protiv usvajanja predmetne odluke.

Bonus video: