"Efikasnijom regionalnom saradnjom do rezultata u evropskoj integraciji"

Predstavnici država regiona su istakli potrebu da se kroz regionalnu saradnju produbi, ubrza i poboljša integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Razgovorano je i o unapređenju regionalne saradnje u oblasti obrazovanja i afirmacije mladih, te obuka i shema razmjene za državne službenike u oblasti evropske integracije
0 komentar(a)
Sastanak u Njujorku
Sastanak u Njujorku
Ažurirano: 21.09.2016. 16:20h

Intenziviranje saradnje država Zapadnog Balkana uz efikasnije regionalne mehanizme i jasnu perspektivu članstva u EU praćenu stalnom podrškom država članica, preduslov je stabilnosti i boljeg života građana u ovom dijelu Evrope, poručili su ministri vanjskih poslova država Zapadnog Balkana na sastanku s komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom i generalnim sekretarom Savjeta za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem. U ime Crne Gore, na sastanku je učestvovao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Predstavnici država regiona su istakli potrebu da se kroz regionalnu saradnju produbi, ubrza i poboljša integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Razgovorano je i o unapređenju regionalne saradnje u oblasti obrazovanja i afirmacije mladih, te obuka i shema razmjene za državne službenike u oblasti evropske integracije. Predmet sastanka je bila i razmjena mišljenja o zajedničkom djelovanju usmjerenom na borbu protiv radikalizacije i rastućeg ekstremizma i terorizma.

Komesar Han je potvrdio podršku politici proširenja i evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana i pohvalio napore zemalja u ostvarivanju ciljeva zacrtanih na Samitu u Parizu. U tom smislu, dodatno je ukazao na potrebu daljeg rada na mekim mjerama kako bi se omogućilo nesmetano infrastrukturno povezivanje unutar Balkana i prema Evropskoj uniji.

Ambasador Pejović je predstavio aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u finalizaciji sprovođenja mekih mjera u saobraćaju i energetici, kao i kreiranju mreže za obuku mlađih državnih službenika na temu evropskih poslova. Takođe, ukazao je na potrebu bolje koordinacije i efikasnijeg rada u okviru regionalnih inicijativa. Predstavio je i napredak koji je Crna Gora ostvarila tokom četiri godine vođenja pristupnih pregovora za članstvo u EU istakavši da su sprovedene reforme već dale konkretne vidljive rezultate u pojedinim oblastima.

Dogovoreno je da se do kraja godine u regionu održi novi sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke.

Bonus video: