KATASTROFALNA SITUACIJA NA SJEVERU, U NIKŠIĆU, CETINJU...

Crna ekonomska slika: Penzionera više od radnika u pola CG

Zaposleni postali ubjedljiva manjina na cijelom sjeveru, ali i u Nikšiću, Cetinju, Danilovgradu i Ulcinju
202 pregleda 43 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.09.2016. 13:54h

Prosječan broj zaposlenih u Crnoj Gori od početka godine do jula iznosio je 176 hiljada, korisnika prava iz Fonda PIO u julu je bilo 124 hiljade, nezaposlenih 40 hiljada a korisnica socijalnih pomoći - materijalnog obezbjeđenja, invalidnine i naknade za majke sa troje i više djece bilo 46 hiljada.

To znači da 176 hiljada zaposlenih, iako je upitno da li se za sve plaćaju porezi i doprinosi, izdržava 210 građana iz ostalih kategorija kojima se primanja obezbjeđuju na osnovu poreza i doprinosa koje plaćaju zaposleni.

Prema standardima iz penzijskog i socijalnog osiguranja, broj zaposlenih koji plaća doprinose treba da bude najmanje tri puta više nego izdržavanih kategorija stanovništva da bi sistem mogao normalno da funkcioniše.

Kada se pogledaju podaci po opština, situacija izgleda još gora jer čak u 12 opština je samo penzionera više nego zaposlenih, a u dvije opštine Berane i Rožaje je i broj korisnika socijalne pomoći veći od broja zaposlenih.

Standard da treba biti tri puta više zaposlenih od ostalih kategorija postoji samo u Budvi gdje je broj radnika 12,8 hiljada a ostih 4,2 hiljade.

U još samo tri opštine je broj zaposlenih veći od broja korisnika ostalih kategorija - Podgorici, Tivtu i Herceg Novom.

Podaci pokazuju katastrofalnu ekonomsku i socijalnu sliku u svim opštinama na sjeveru, kao i u Nikšiću, Cetinju, Danilovgradu i Ulcinju.

U Andrijevici, Beranama sa Petnjicom, Mojkovcu, Plavu sa Gusinjem, Šavniku i Rožajama broj nezaposlenih i onih koji primaju penziju ili socijalnu pomoć je čak tri puta veći od broja zaposlenih.

U Bijelom Polju, Nikšiću, Danilovgradu, Cetinju, Kolašinu, Pljevljima i Plužinama, broj izdržavanih osoba je duplo veći od onih koji su zaposleni.

U Baru i Kotoru broj radnika je izjednačen sa brojem korisnika u drugim kategorijama.

U Podgorici radi skoro polovina ukupnog broja zaposlenih - 80,5 hiljada, dok istovremeno u glavnom gradu živi oko četvrtina ukupnog broja penzionera , nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

Bivši industrijski centar Nikšić sada ima ukupno 12,9 hiljada radnika, dok u njemu živi i 16,5 hiljada penzionera , pet hiljada nezaposlenih i 6,6 hiljada korisnika socijalne pomoći.

Podaci pokazuju lošu ekonomsku sliku u svim gradovima osim u Budvi i Podgorici i djelimično Tivtu i Herceg Novom. Kod većine ostalih opština vidi se da dolazi i do starenja stanovništva i da većina radno sposobnog odlazi u druge gradove ili inostranstvo.

Podaci o socijalnoj pomoći odnose se na 23.379 članova iz 8.090 porodica koji primaju materijalno obezbjeđenje, 2.260 korisnika invalidnine i 20.535 korisnica naknade za majke sa troje i više djece.

Preporučujemo za Vas