Jovanić bi još jedan mandat

Jovanić je kao parničar i sudija Osnovnog suda, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, doveden na tu odgovornu funkciju direktno po nalogu predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog brata Aca, a sve u cilju da se kontroliše prodaja imovine bivšeg KAP-a
3912 pregleda 8 komentar(a)
Tvrdi da je Privredni sud za njegovog mandata najažurniji: Jovanić, Foto: Savo Prelević
Tvrdi da je Privredni sud za njegovog mandata najažurniji: Jovanić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić jedini se prijavio na oglas za novog predsjednika tog suda, potvrđeno je “Vijestima” juče iz Sudskog savjeta. Oglas je trajao od 11. do i 28. januara i niko se od mnogo iskusnijih sudija Privrednog suda nije prijavio za tu poziciju. Mandat traje pet godina.

Jovanić je prvi put izabran za predsjednika krajem aprila 2014. godine, umjesto dugogodišnjeg predsjednika Dragana Rakočevića. Jovanić je kao parničar i sudija Osnovnog suda, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, doveden na tu odgovornu funkciju direktno po nalogu predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog brata Aca, a sve u cilju da se kontroliše prodaja imovine bivšeg KAP-a u stečaju. U toj fabrici stečaj je uveden u julu 2013. godine i još nije okončan, iako je KAP u julu 2014. godini kupio nikšićki Uniprom. Jovanić se tokom mandata usredsredio na mnogo značajnija postupanja u stečajnim postupcima i za najvrednije predmete tokom pet godina imenovao je najviše šest privilegovanih upravnika, među kojima dva svoja kuma, jednu upravnicu, jednog privilegovanog Nikšićanina i dva upravnika iz Rakočevićevog perioda.

Na početku mandata Jovanić je neuspješno pokušao da se “obračuna” sa sutkinjom Natašom Bošković, imenovanom na funkciju 1992. godine, oduzeo je stečajni predmet za HTP Onogošt današnjem predsjedniku stečajnog odjeljenja Ivanu Kovačeviću i promijenio upravnika u tom predmetu, čime su otvorena vrata da se Onogošt proda Ranku Jovoviću koji je blizak prijatelj braće Đukanović.

Jovanić će ostati upamćen i kao najodgovorniji za moguće diskriminatorsku raspodjelu stečajnih predmeta u sudu, gdje tokom samo jedne kalendarske godine, nikad nije angažovano više od polovine licenciranih upravnika. Smanjio je broj privrednih vijeća za odlučivanje i na taj način imao potpunu kontrolu nad prigovorima u svim izvršnim postupcima. To je najočiglednije ljetos došlo do izražaja kada je oduzeo predmet Boškovićevoj, koja je dva puta privremeno zabranjivala prodaju akcija Rudnika uglja Elektroprivredi, a sve u cilju novca italijanskoje firmi A2A i Acu Đukanovića. Jovanić je sve ove godine više puta ponavljao da je Privredni sud bio jedan od najažurnijih u državi tokom njegovog mandata, da je Uniprom isplatio kupoprodajnu cijenu, a za Boškovićevu je tvrdio da je postojala sumnja “u njenu sudijsku pristrasnost”.

Jovanić je od Vlade dobio kredit od 40.000 za poboljšanje uslova stanovanja, a zahvaljujući Vladinoj uredbi za dodjelu stambenih kredtia vratiće oko 10.000 eura na period od 20 godina i mjesečnom ratom od svega 40 eura.

Bonus video: