Uprava: Šćepanovićeva firma nije unaprijed tražila projekat za Verige

Ova lokacija sastavni je dio Uneskoovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine
930 pregleda 12 komentar(a)
Turski rt, Foto: Arhiva Vijesti
Turski rt, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.09.2016. 18:20h

Uprava za zaštitu kulturnuh dobara demantuje da je firma “Hefesta” tražila konzervatorske uslove za izradu Konzervatorskog projekta za objekte privremenog karaktera na katastarskim parcelama u Koštanjica, Opština Kotor, tek nakon što im je odobren konzervatorski projekat.

"Uprava za zaštitu kulturnih dobara, u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama, postupila po zahtjevu „Hefesta“, d.o.o. Herceg Novi, i dana 30.12.2015. godine izdala Rješenje o konzervatorskim uslovima za izradu Konzervatorskog projekta za objekte privremenog karaktera na kat.parcelama 68 i 69 K.O. Kostanjica, Opština Kotor, nakon čega je uslijedila saglasnost ovog Organa, na Konzervatorski projekat za izradu Glavnog projekta privremenog ugostiteljskog objekta „Infinity bar“, 09.marta 2016.godine", navode u saopštenju.

"Vijesti" su juče prenijele pisanje "Dana" da je firma Hefesta, koja gradi ugostiteljski objekat na Verigama, imala konzervatorski projekat za izradu glavnog projekta privremenog ugostiteljskog objekta prije nego što je od Uprave za zaštitu kulturnih dobara dobila konzervatorske uslove.

Projekat je u novembru i decembru 2015. godine izradila kompanija Studio prostor Podgorica za investitora Hefesta iz Herceg Novog. Jedan od osnivača firme Hefesta je Aleksandar Šćepanović, brat manekenke Jelene Šćepanović, prijateljice predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Ova lokacija sastavni je dio Uneskoovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine, ali to nije spriječilo institucije koje vode Anastazija Miranović i Ervin Spahić da ”aminuju” prostornu i estetsku devastaciju Turskog rta na Verigama i izvođenje radova koji su do neprepoznatljivosti izmijenili prirodni izgled obale na tom mjestu.

Bonus video: