Policija uklonila bivše radnike KAP-a sa magistrale na Zlatici

Bivši radnici KAP-a protestuju jer im Vlada u skladu sa zakonom o izmirenju obaveza neipslaćuje 5,45 miliona eura otpremnina.
8 komentar(a)
bnivši radnici KAP-a, Foto: Boris Pejović
bnivši radnici KAP-a, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.09.2016. 10:47h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju uspjeli su da na 10 minuta blokiraju saobraćaj na magistrali na Zlatici.

Njih je nakon 10 minuta, uz prethodno upozorenje, sa ulice uklonila policija.

Bivši radnici su za razliku od prethodnih protesta, pružili manji otpor kordon policije, koji ih je vrlo brzo štitovima izgurao sa puta.

Saobraćaj je bio blokliran na magistrali kod restorana "Tri bora" na Zlatici, gdje je par stotina njih šetalo pješačkim prelazom.

Bivši radnici KAP-a ostali su na Zlatici do 12 časova, nakon čega, će blokirati Bulevar Svetog Petra Cetinjskog do 16 časova.

Njih je, prema riječima Nikole Rakovića, ovlašćenog predstavnika penzionera KAP-a na razgovor pozvao ministar MUP-a Goran Danilovićsa kojim bi trebalo da se sretnu oko 13 časova.

Oni protestuju jer im Vlada u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza neislaćuje 5,45 miliona eura otpremnina. Tokom desetominutne blokade na Zlatici nije se stvorila veća gužva, a rijetki među nezadovoljni vozači koji su se zatekli na licu mjesta, okolnim trotoarima i puteljcima "probili" su blokadu i nastavili svoj put.

Penzioneri KAP-a optužili su premijera Mila Đukanovića da je najodgovorniji za nesprovođenje Zakona o izmirenju obaveza. Oni su se izvinili još jedanput dijelu nezadovoljnih građana Podgorice kojima blokade saobraćaja otežavaju poslove i putovanja tokom radnih dana u sedmici.

"Nastojimo da skrenemo pažnju javnosti, a i Vlade. To nam je jedini način. Ići ćemo do kraja u realizaciji naših zahtjeva i ozakonjenih prava", istakao je Raković uz zahvalnost i razumijevanje upućeno građanima Glavnog grada.

On je istakao da su se našli u "nebranom grožđu" jer isti ili sličan sastav ljudi iz Uprave policije određuje da li je neko njihovo protresno okupljanje dozvoljeno ili ne.

"Zbog neodgovornosti Vlade koja ne želi ovu stvar da riješi za pet minuta prinuđeni smo na proteste. Ovo što se radi je neshvatljivo", zaključio je Raković.

Sljedeća veća blokada najavljena je duž cetinjskog i nikšićkog puta u srijedu, a u petak ponovo blokada kružnog toka na Zabjelu.

Šta radi tužilac?

Bivši radnici KAP-a pitaju se što radi Državno tužilaštvo i zašto se još ne postupa po njihovoj krivičnoj prijavi koju su, zbog nepoštovanja Zakona o izmirenju obaveza, podnijeli protiv premijera Mila Đukanovića, bivšeg ministra finansija Radoja Žugića i ministra ekonomijeVladimira Kavarića.

Bonus video: