PODNIO OSTAVKU IZ LIČNIH RAZLOGA

Maksimović više nije direktor berze

"Vijesti" nezvanično saznaju da je bilo problema u saradnji sa novim Odborom direktora, koji predvodi predsjednik Atlas grupe Duško Knežević
297 pregleda 0 komentar(a)
Gojko Maksimović
Gojko Maksimović

Dugogodišnji direktor Montenegroberze Gojko Maksimović podnio je ostavku na tu funkciju.

"Ostavku podnosim iz ličnih razloga”, navodi se u pismu Odboru direktora Montenegroberze kojeg je Maksimović poslao još prije desetak dana, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Samo je to i potvrdio u telefonskom razgovoru sa novinarom “Vijesti”.

"Vijesti" nezvanično saznaju da je bilo problema u saradnji sa novoizabranim Odborom direktora berze.

Na skupštini akcionara Montenegroberze održanoj krajem oktobra, izabran je novi Bord koji predvodi predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

O ostavci Maksimovića, kako “Vijesti” saznaju, još nije obaviještena Komisija za tržište kapitala, koja je regulator tržišta.

Maksimović je na čelu Montenegroberze došao nakon spajanja dvije crnogorske berze, aprila 2011. Tokom njegovog mandata berza je konsolidovala poslovanje i posljednjih godina bilježila je pozitivan finansijski rezultat.

Prema dostupnim izvještajima, na kraju septembra, berza je imala neto kapital u iznosu od oko 2,4 miliona eura a najveći dio kapitala činili su finansijski plasmani u obveznice.

Akcionari Montenegroberze su: otvoreni investicioni fond Atlas Mont koji kontroliše oko 33,5 odsto akcija, Borsa Istanbul oko 24,4 odsto, CG broker diler oko 17,3 odsto, Atlas grupa oko 6,2 odsto, Atlas banka 5,8 odsto, Crnogorska komercijalna banka 4,9 odsto,

Prva banka Crne Gore oko 3,7 odsto i ostali akcionari u ukupnom iznosu manjem od pet odsto vlasništva.

Maksimović se u pismu Bordu zahvalio vlasnicima Montenegroberze i većinskom vlasniku Atlas grupi na saradnji u proteklom periodu i na ukazivanju prilike da rukovodi tako važnom finansijskom institucijom.

"Kapital je u potpunosti očuvan i kroz najvećim dijelom plasmane u državne obveznice siguran i utrživ. Sa usvajanjem novog zakona o tržištu kapitala slijedi novi period života Montenegroberze. Smatram da bi za novi stepenik u razvoju korisno bilo dobijanje svježe krvi, koja bi iznijela navedeni projekat”, naveo je Maksimović, između ostalog, u pismu Bordu berze.