Milionski kredit čeka "Berane"

Izvršni direktor firme Aleksandar Popović očekuje da će radovi biti ubrzani, kada bude odobren kredit od Investiciono-razvojnog fonda
432 pregleda 1 komentar(a)
Hotel Berane, Foto: Tufik Softić
Hotel Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.09.2016. 17:54h

Kultni gradski hotel „Berane“ postao je najveće gradilište na sjeveru Crne Gore, kada je hotelijerstvo u pitanju.

Hotel sa četiri zvjezdice bi, prema obećanjima novih vlasnika, kompanije „Betongroup Popović“, trebalo da bude završen relativno brzo.

Izvršni direktor firme Aleksandar Popović očekuje da će radovi biti ubrzani, kada bude odobren kredit od Investiciono-razvojnog fonda.

„Početkom sljedeće sedmice očekujemo komisiju i nadamo se da će kredit od milion eura biti odobren. Mi smo i do sada mogli koristiti obične komercijalne kredite, ali su oni mnogo skupi i nepovoljni. Rekao bih da je konačno shvaćeno da Crna Gora nije samo na jugu i da treba ulagati i u sjever. Mi ćemo se truditi da sigurno opravdamo sredstva koja dobijemo“, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima finansijska konstrukcija ovog gradilišta trebalo bi da bude zaokružena na oko četiri i po miliona eura.

„ Rekonstrukcijom hotela stvoriće se uslovi za nova radna mjesta i učiniti napor da se zaustavi iseljavanje, naročito mladih“, istakao je Popović.

Hotel će, jedini na sjeveru, imati kongresnu salu od pet stotina mjesta.

Imaće trideset četiri sobe i dva predsjednička apartmana.

U suterenu će biti bazen sa saunom, turskim kupatilom i spa-centrom.

„Terasa nad obalom Lima u jednom dijelu će biti zastakljena da bi mogla da radi tokom čitave godine. Objekat u potpunosti zadržava ambijentalne karakteristike koje je imao ranije i ničim ne narušava prirodni sklad“, objasnio je Popović.

Tako je nakon prelaska hotela Berane u vlasništvo ove firme, početkom prošle godine, okončana desetogodišnja agonija ovog nekada najsolventnijeg turističkog objekta na sjeveru države. Dok posmatraju kako odmiču radovi na rekonstrukciji, Beranci sa sjetom i emocijama govore o vremenu kada je hotel Berane građen i kada je grad na Limu imao desetak hiljada radnika u privredi.

Sve je to ostalo još samo na razglednicama i u sjećanju starijih generacija.

Onda je uslijedila tranzicija, propast i privrede i ugostiteljstva i lagano umiranje grada na Limu.

Hotel je privatizovan, zatvoren, opljačkan, prepušten propadanju i tri puta zapaljen.

„Mislim da ćemo mi i ovom hotelu, a time i gradu vratiti sjaj“, poručio je Popović.

Bonus video: