Nafta zbližava Crnu Goru i Rusiju

"Uvijek smo govorili da članstvo u NATO neće ometati naše prijateljske odnose. Potpisani sporazum to upravo dokazuje", rekao je neimenovani izvor iz crnogorske vlade Komersantu
65 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2016. 11:14h

Potpisivanjem sporazuma o koncesiji za istraživanje nafte i gasa sa ruskim Novatekom i italijanskom Eni, Crna Gora pokazuje da je spremna da održava dobre odnose sa Rusijom, bez obzira na planove da uđe u NATO, piše jučerašnji moskovski Komersant, a prenosi novinska agencija Beta.

List navodi da je time, poslje sedam godina, od kada je raspisan tender, dato zeleno svjetlo za istraživanje nafte i gasa na crnogorskom priobalju.

Komersant navodi ocjenu lokalnih analitičara da će u uslovima određene napetosti u odnosima Podgorice i Moskve u vezi sa ulaskom Crne Gore u NATO, davanje koncesije imati ne samo ekonomski, već i politički značaj.

"Uvijek smo govorili da članstvo u NATO neće ometati naše prijateljske odnose. Potpisani sporazum to upravo dokazuje", rekao je neimenovani izvor iz crnogorske vlade Komersantu.

Ugovor koji je potpisala Vlada sa Eni i Novatek odnosi se na istraživanje nafte i gasa na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja.

Bonus video: